• Putrajaya, Malaysia
 • May 19, 2024

Demam, batuk dan selsema adalah perkara yang sering dihidapi oleh kebanyakan anak kita tidak kira di peringkat masih bayi ataupun kanak-kanak.

demam, batuk & selsema

Sekiranya ubat tidak diberikan oleh doktor terutamanya bagi bayi berusia di bawah 1 tahun (tidak digalakkan diberikan ubat), anda boleh melakukan perkara seperti:-

 • Memberi susu dengan kadar yang lebih banyak tidak kira sama ada anak anda menyusu badan atau formula.
 • Jangan gantikan susu dengan air masak terutama kepada bayi di bawah 1 tahun kerana boleh memudaratkan.
 • Pastikan anak mendapat rehat yang cukup. Elakkan bawa mereka keluar bersia-siar atau membeli belah.
 • Sekiranya anak berusia 1 tahun ke atas dengan berat badan melebihi 5 kg, mengalami batuk atau selsema beserta demam, paracetamol dengan dos yang disyorkan adalah selamat untuk diberikan (perlu mendapatkan khidmat nasihat petugas farmasi).
 • Sekiranya anak berusia atas 1 tahun, bawa ke bilik air yang dibuka shower panas untuk menghidu wap air panas agar membantu lendir menjadi longgar. Jangan mandikan anak dengan air panas.
 • Jika anak berusia setahun ke atas, boleh minum dari gelas atau botol, berikan air suam bercampur sedikit madu dan lemon bagi memberi kelegaan pada batuknya.

Boleh dikatakan bayi yang mengalami batuk dan selsema tidak memerlukan ubat. Dengan izin Allah, daya tahan dan antibodi dalam tubuh bayi itu sendiri akan mendapatkan penyembuhan semulajadi.

Berikan masa dan peluang untuk anak anda membina antibodi badan mereka dalam usaha penyembuhan. Walaupun anak anda mengalami batuk dan selsema, mereka masih sihat dan tidak memerlukan ubat terutama jika berusia setahun ke atas.

Namun demikian, beberapa keadaan yang memerlukan anak dibawa segera ke klinik sekiranya anak yang demam, batuk dan selsema terutama yang berusia setahun ke bawah:-

 • Batuk dan selsema yang menyebabkan anak tidak aktif dan sukar bernafas.
 • Batuk dan selsema yang melebihi 5 hari.
 • Selsema dan batuk dengan kahak berwarna hijau atau kuning.
 • Batuk dan selsema disertai demam melebihi 38 darjah celcius bagi yang berumur bawah 6 bulan dan melebihi 39 darjah celsius bagi bayi berusia bawah 1 tahun.

Bagi anda yang ingin mencari alternatif menangai gejala demam, batuk dan selsema anak anda tanpa sebarang ubat yang mengandungi dadah, Shaklee menyediakan Set Imunisasi & Kesihatan Kanak-kanak berusia 1 tahun ke atas yang terdiri daripada Meal Shake dan Omega Guard.

Minyak Ikan Terbaik di dunia
Minyak Ikan Terbaik

Omega Guard

Omega Guard adalah soft gel minyak ikan yang mengandungi Omega-3 dan Omega-6 yang membantu mengurangkan keradangan yang berlaku di dalam tubuh anak-anak yang mengalami demam, batuk dan selsema.

 

Meal Shake Shaklee Multivitamin
Meal Shake terbaik untuk anak-anak.

Meal Shakle

Meal Shake merupakan salah satu multivitamin yang mampu melegakan demam selsema. Meal Shake turut mengandungi vitamin anti-oksidan iaitu Vitamin ACE. Anti-oksidan ini berfungsi untuk membunuh radikal bebas yang menjadi penyebab alergik yang menjadi salah satu punca penyakit ini.

 

Testimoni daripada Puan Nurul

Testimoni Omega Guard

Menurut doktor di PUSRAWI, nebulizer ni tidak berapa elok kerana boleh menipiskan saluran darah.

Bagi bayi yang berusia di bawah setahun, sekiranya masih menyusu badan, para ibu boleh berikhtiar dengan mengambil Set Imunisasi Dewasa seperti Nutriferon, Omega, Garlic dan Performance Drink bagi membantu bayi anda sembuh dengan segera melalui antibodi yang disalurkan menerusi susu badan.

Sekiranya anda berminat untuk mencuba Set Kesihatan dan Imunisasi Anak serta Set Imunisasi Dewasa, boleh hubungi saya segera.

Terima kasih :)

 

Pengedar Shaklee no 1 terbaik di Malaysia

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

2 thoughts on “Tangani Demam, Batuk & Selsema Pada Anak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge