• Putrajaya, Malaysia
  • September 29, 2022
Pengalaman saya semasa mengandung

Pengalaman Mengandung Anak Ketiga Akhirnya Tanpa Diabetes

Mengandung ni adalah satu pengalaman luar biasa para ibu. Setiap kandungan tu, mesti datang dengan pengalaman yang berbeza. Macam saya ni, Alhamdulillah, dah ada 3 orang cahaya mata yang comel dan …

cara turunkan paras gula dalam darah

Bagaimana Vivix Bantu Pesakit Kencing Manis (Diabetes)

Kalau google tentang suplemen alternatif yang mampu membantu pesakit diabetes, mesti berderet laman web yang cadangkan Vivix. Vivix Vivix Vivix!!! Berhantu betul Vivix ni. Sekarang macam dah jadi satu fenomena gitu. …

cara rawat diabetes

Bahaya Gangren Akibat Diabetes Perlu Diatasi Elak Potong Kaki

Pernah dengar tentang gangren (gangrene)? Gangren ni sangat berkakit rapat dengan diabetes atau kencing manis. Gangren memang orang jarang dengar. Kalau kencing manis, mesti hampir semua orang tahu, kan? Gangren ni …

suplemen bantu pesakit diabetes

Cegah Komplikasi Diabetes Daripada Terus Mengganas

Mengikut statistik penyakit diabetes atau kencing manis di Malaysia pada tahun 2013, terdapat seramai 3.6 juta pesakit diabetes telah dikenalpasti. Kalau sekarang ni? Mestilah lagi meningkat dan terus meningkat. Setiap seorang …

cara rawat kencing manis

Pengalaman Ayah Puan Anisah Diabetes Hingga Perlu Dialisis

Sebelum ni, sebut jer tentang dialisis, kita selalu terbayangkan pesakit buah pinggang. Namun, pesakit diabetes pun ada yang terlibat dengan dialisis. Apabila pesakit kencing manis perlu menjalani dialisis, itu menjadi petanda …

type 2 diabetes

Cara Turunkan Paras Gula Dalam Darah Pesakit Diabetes Kronik & Biasa

Rata-rata orang yang telah berusia akan diserang penyakit 3 serangkai yang agak serius. Penyakit yang dimaksudkan ialah kencing manis manis, darah tinggi dan masalah jantung. Kalau tidak terkena kesemua penyakit ini …

cara ubati kencing manis

Keranamu Diabetes, Usah Fikir Kamu Tidak Boleh Dicegah!

Diabetes, Nama penamu si kencing manis Engkau tetamu tidak diundang Datang tak mahu pulang Diabetes, Munculmu akibat rintangan insulin Tahukah engkau betapa pentingnya insulin? Kunci kepada serapan gula kepada sel. Gula …

Tips cegah diabetes

Tips Cegah Diabetes Untuk Elak Buta Mata

Buta mata, tak nampak jalan di dunia, kerana tidak nampak cahaya, tidak tahu ke mana hendak di tuju, ke hilir atau ke hulu. Teringat saya lirik lagu sebuah nasyid. Ianya tentang …

banjir punca luka diabetes

Tips Elak Luka Diabetes Berulang Akibat Musim Banjir

Musim banjir tiba lagi! Teringat saya kisah ayah teman baik saya yang mendapat luka diabetes sewaktu musim banjir tahun lepas. Sebab tulah rasa nak share jer tips cegah luka diabetes daripada …

Rawat diabetes sebelum parah

Cara Rawat Penyakit Diabetes Supaya Kaki Tidak Dipotong

Baru jer sebentar tadi abah call bagitau nak kene potong kaki. Ni semua gara-gara diabetes abah yang semakin serius.     Terasa nak pitam pun ada. Doktor beri masa paling lama …