• Putrajaya, Malaysia
  • May 19, 2024

APA ITU ESP SHAKLEE?

ESP Shaklee ialah Energizing Soy Protein didatangkan di dalam bentuk serbuk. ESP merupakan sumber protein soya terbaik. Protein sangat penting bagi badan kita kerana keseluruhan pembentukan badan kita bermula daripada sel, plasma, enzim, antibodi, rambut, kulit, hemoglobin, otot, tulang dan sebagainya dihasilkan daripada protein. Dengan kata lain, protein menjadi keperluan utama badan kita.

ESP-shaklee

 

KEBAIKAN DAN KEHEBATAN ESP

1) Pembentukan Sel-sel Sihat

Memandangkan sel-sel badan kita akan mati selepas 21 hari dan pembentukan sel-sel baru bersifat duplicate sel-sel yang sebelumnya, maka di sinilah peranan ESP bermula. Apabila ESP membentuk sel-sel yang baik dan sihat di samping menggantikan sel-sel yang bermasalah, cedera atau rosak, menggantikan tisu-tisu badan yang lama atau tua, maka penghasilan sel-sel badan yang lebih baik dan sihat akan berpanjangan. Sel-sel yang sihat inilah yang akan membantu badan bekerja dengan lebih efisyen lagi.

 

2) Mengawal Diabetes

ESP Shaklee sangat sesuai bagi pengidap diabetes kerana kandungan indeks glisemik (G.I) yang rendah. Indeks glisemik berperanan dalam menempatkan kedudukan kaborhidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula di dalam darah. Kaborhidrat yang memecah dengan cepat mempunyai G.I yang tertinggi manakala kaborhidrat dengan G.I yang rendah pula akan memecahkan gula perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan anda. Mengekalkan paras gula yang rendah di dalam darah amatlah penting dalam proses pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangka masa panjang.

 

3) Mengandungi 9 Asid Amino Penting

9 asid amino penting yang terkandung di dalam ESP ini tidak dapat dihasilkan oleh badan dan amat sukar untuk kita perolehi melalui diet seharian. Asid amino juga kunci kepada awet muda.

 

4) Kandungan Zat Lain Selain Protein

Mengandungi 4 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga.

 

5) Lemak Hampir Tiada

Kandungan lemak dalam ESP yang sangat minimum iaitu 1 gram.

 

6) Non-GMO Soy Protein

ESP Shaklee Berasaskan tumbuhan (non-GMO soy) yang rendah lemak, bebas kolestrol dan semulajadi. Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali sebagai Identity Preserved Program (IPP).

Program ini akan memastikan kacang soya ESP bebas daripada pendedahan perubahan genetik, di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti bermula daripada proses menanam biji benih sehinggalah pemprosesannya.

 

7) Tenaga dan Kenyang Berpanjangan

ESP telah dibuktikan secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yang aktif. Kadar indeks glisemiks yang rendah turut menjadi sebab kenapa tenaga dan rasa kenyang dapat dikekalkan secara berpanjangan.

Apabila diri kita bertenaga, secara tidak langsung akan mengatasi masalah isomnia, keletihan, migrain, stress dan kemurungan.

 

8) Tanpa Laktosa

Dengan ketiadaan laktosa di dalam ESP membolehkan kadar penghadaman yang tinggi dan zat-zat dapat diserap terus ke dalam darah

 

9) Semulajadi

Tiada perasa, pemanis, pengawet ataupun pewarna tiruan. 100% memang semulajadi.

 

10) Membantu Kelangsungan Fungsi-fungsi Badan

ESP Shaklee dapat membantu pemulihan tisu badan dan fungsi enzim serta hormone yang sempurna, di samping dapat membantu mengekalkan kepejalan otot.

 

11) Hormon Semulajadi

Isoflavon yang kaya di dalam soya telah memberikan fungsi yang sama dengan hormon wanita. Dengan itu, ESP telah membantu menurunkan paras kalestrol, mengelak osteoporosis dan risiko sakit jantung.

 

12) Meningkatkan Fungsi Prostat Lelaki

Elemen genistein dalam soya telah terbukti dapat menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia bertindak menghapuskan segala radikal bebas dalam sel-sel badan yang akan bermutasi DNA, yang mana akan menukarkan sel-sel badan menjadi sel-sel kanser. Selain daripada itu, ia juga bertindak menjaga ovari dan rahim, prostat dan kitaran haid.

 

13) Kesihatan Kulit dan Rambut

ESP bertindak memulihkan pigmentasi atau jeragat selain daripada mengurangkan masalah keguguran rambut serta melambatkan proses rambut beruban. Di samping itu, kulit turut menjadi anjal dan gebu.

 

14) Meningkatkan Imuniti

Protein merupakan kunci asas kepada daya imuniti badan kita di dalam melawan jangkitan. Sekiranya badan kita diserang virus atau sebarang jangkitan, proses pemulihan adalah lebih pantas berbanding mereka yang mempunyai daya imuniti yang sangat lemah.

 

Bagi mengetahui pelbagai cara bancuhan ESP, sila klik Cara Bancuh ESP.

 

Sekiranya anda berminat untuk turut sama merasai kehebatan penangan ESP Shaklee ini, anda bolehlah membuat pesanan dengan klik Order Form.

 

Sekiranya anda ingin melihat senarai produk Shaklee, sila klik Catalogue.

 

Terima kasih :)

 

iR Naimah Wahab
SMS/WhatApps: 019-937 7380
SID: 1001144

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

2 thoughts on “Kebaikan ESP Shaklee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge