• Putrajaya, Malaysia
 • April 13, 2024

Pernah dengar tentang kanser Ovari? Kanser Ovari ni biasanya berlaku ke atas wanita dewasa. Namun, sejak kebelakangan ini, kes kanser ovari telah didapati terjadi ke atas kanak-kanak.

Sebagaimana yang dikongsikan oleh sahabat saya. Adik kepada kawan beliau yang masih bersekolah rendah, terkpaksa menjalani pembedahan membuang sebelah ovari akibat kanser.

Memang kesian dan tak sangka apabila anak sekecil itu dah terpaksa menjalani hidup tanpa sebelah ovari.

 

 

cara rawat kanser ovari

 

 

Mengapa Kanser Ovari Sangat Bahaya Jika Dibiarkan?

Ovari adalah 2 organ kecil, berbentuk bujur dan merupakan sebahagian daripada organ reproduktif wanita yang menghasilkan telur ovum.

Apabila mengidap kanser ovari, ini bermakna sel kanser telah membiak pada kawasan ovari tersebut.Apabila sel kanser telah membiak, kebarangkalian untuk kehilangan ovari tersebut adalah sangat tinggi.

Keadaan ini boleh menyebabkan wanita berkenaan sukar hamil.

Kanser ovari boleh berlaku tanpa disedari kerana simptom-simptomnya agak mengelirukan dan sukar dikenalpasti. Biasanya, gejala yang timbul adalah hampir sama dengan masalah kewanitaan yang lain.

Sebab itulah, kanser ovari ni agak payah untuk dikesan pada peringkat awal. Adakalanya, bila dah peringkat 3 atau 4, barulah kanser ovari ni dapat dikesan.

Kebiasanya waktu agak suntuk dan ada kes, ianya sudah terlambat untuk dirawat. Ini kerana, berkemungkinan besar, sel-sel kanser tersebut telah merebak ke bahagian tubuh serta organ-organ yang lain.

 

 

cara rawat kanser ovari

 

 

Simptom Kanser Ovari

 • Sering berasa kenyang
 • Hilang selera makan
 • Ketidakselesaan atau sakit di bahagian abdomen
 • Loya serta cirit birit
 • Kitaran haid tidak teratur
 • Pendarahan yang tidak normal
 • Turun dan naik berat badan tanpa sebab
 • Kerap kencing
 • Rasa sakit ketika melakukan hubungan bersama suami
 • Kembung perut atau pembengkakan pada perut

Terdapat sesetengah kes, pesakit kanser ovari turut mengalami pembengkakan di bahagian perut disebabkan oleh penggumpulan cecaair atau lendir.

Namun demikian, pesakit sering mengandaikan yang diri mereka semakin gemuk serta mengabaikan petanda tersebut tanpa menyedari kehadiran kanser ovari berkenaan.

Memandangkan tanda-tanda sebegini agak ada masanya mengelirukan, maka, jika terdapat sebarang keganjilan atau perkara yang luar biasa, segeralah mendapat pemeriksaan doktor.

Pemeriksaan ujian darah CA-125 adalah cara yang paling selamat untuk mengetahui sama ada kita mengidap kanser ovari atau tidak.

Sekiranya bacaan hasil ujian darah tersebut terlalu tinggi, maka pemeriksaan ultrasound dan CT Scan boleh mengesahkannya.

 

 

Faktor Penyebab Berlakunya Kanser Ovari

 • Umur : Wanita yang berusia lebih 50 tahun mempunyai risiko yang lebih besar untuk mendapat penyakit kanser ovari. 50 peratus daripada kanser ovari didiagnosis di kalangan wanita lebih 60. Ia tidak bermakna bahawa penyakit ini tidak berlaku di kalangan wanita muda. Sebagai contoh, sel tumor adalah lebih biasa di kalangan wanita yang lebih muda, tetapi sangat jarang berlaku.
 • Sejarah keluarga : Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kanser ovari, kanser payudara atau kanser kolon, ia meningkatkan peluang anda mendapat kanser ovari.
 • Melahirkan anak dan haid : Wanita yang tidak pernah melahirkan anak mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat kanser ovari dan begitu juga wanita yang mula haid awal (sebelum mereka berumur 12 tahun) dan atau putus haid lewat selepas 50 tahun.
 • Ubat-ubatan : Dengan mengambil terapi hormon selepas putus haid atau menggunakan rawatan keseburan (jangka panjang dan dos besar) boleh meningkatkan peluang anda untuk kanser ovari. Sebaliknya, beberapa kajian menunjukkan bahawa pil kontraseptif oral mengurangkan risiko.
 • Faktor risiko lain : Ini termasuk merokok, obesiti, penggunaan alat kontrasepsi dan sindrom ovari polisistik.

 

Cara Alternatif Membantu Pesakit Kanser Ovari

Selain daripada rawatan di klinik atau hospital dengan doktor pakar, pesakit kanser ovari juga sangat disyorkan mengambil suplemen yang tinggi antioksidan.

Vivix sangat kaya dengan resveratrol iaitu sejenis antioksidan yang terbukti dapat menyekat perkembangan sel kanser.

Istimewanya Vivix ni, sebab ia boleh bertindak sehingga ke peringkat sel/DNA kita.

Sel kanser ni berlaku apabila sel yang rosak dalam badan yang sepatutnya mati, namun sebaliknya terus duplicate (berkembang) menjadi kanser.

Bahan antioksidan dalam Vivix inilah yang menjadikan ianya terbantu sekaligus menghentikan pembiakan (anti growth effect) sel kanser tersebut.

Di samping mematikan sel kanser, antioksidan ini turut membaiki kembali kerosakan sel serta membantu tubuh menghasilkan sel baru yang sihat.

 

 

cara rawat kanser ovari

 

 

Untuk masalah kanser, dos pengambilan resveratrol dalam Vivix adalah perlu lebih tinggi berbanding mereka yang tidak mempunyai kanser.

Ini kerana, sel kanser membiak dengan sangat pantas. Jadi, jumlah 6 botol Vivix perlu dihabiskan dalam tempoh tertentu (hubungi saya untuk konsultasi).

Boleh whatapps 019-9377380 jika anda perlukan bantuan saya untuk mendapatkan Vivix.

Jika ingin membuat tempahan Vivix sendiri, boleh klik pada link di bawah.

Order 6 Botol Vivix

Semoga asbab ikhtiar Vivix, Allah izinkan kesembuhan daripada kanser ovari yang telah menyerang selama ini.

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Page: Myliferia

Shaklee ID: 1001144

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

2 thoughts on “Bahaya Kanser Ovari Sebagai Pembunuh Senyap Jika Tidak Dikesan Awal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge