• Putrajaya, Malaysia
  • July 16, 2024

Kalau kita nak try makan sebarang vitamin atau suplemen, mesti kita nak tengok testimoni kan? Sebabnya kita nak tahu sejauh mana keberkesanan produk yang kita pilih tu. Betul tak?

Testimoni ni pula dikira sangat penting kerana ia merupakan pengalaman seseorang yang mengambil produk tertentu secara langsung.

Makin ramai yang share tentang kesan hebat yang diperolehi selepas mengamalkan produk tersebut, makinlah kita berasa teruja nak mencuba. Kan kan?

Namun, ada ketikanya orang tetap mempersoalkan kesahihan testimoni tersebut.

Oke, selain daripada testimoni, apakah bukti penting yang kita boleh dapat tentang keberkesanan sesuatu produk tu?

 

Bagaimana Kajian Saintifik Membuktikan Keberkesanan Suplemen?

Ramai juga yang dikesan, apabila tua tetap mendapat pelbagai jenis penyakit kronik walaupun semasa muda, mereka rajin mengamalkan vitamin.

Tak ke pelik tu kan?

Makan suplemen untuk hilang gout, darah tinggi, kolestrol, tiba-tiba ada masalah buah pinggang. Ambil vitamin untuk gastrik, alih-alih terkena pulak penyakit kencing manis.

Tak ke teruk bunyinya tu kan? Kalau macam ni, lebih baik tak payah makan suplemen. Ye tak?

Jadi apa perlunya kajian saintifik ni?

Memang perlu!

Sebabnya kita nak carilah punca kenapa satu-satu masalah kesihatan itu berlaku. Bukan sebab tak mahu terima takdir Allah, tapi Allah kan suruh berikhtiar.

Kan ke setiap penyakit tu, Allah datangkan sekali dengan penawarnya, kecuali mati.

 

Landmark Study

Landmark Study ni merupakan salah satu kajian klinikal (kajian ke atas manusia) dengan cara mengambil darah pengguna (respondan) dan dilakukan di dalam makmal.

Untuk memastikan yang produk Shaklee ni betul-betul berkesan, CEO Shaklee iaitu Mr. Roger Barnett telah meminta pihak saintis untuk mengambil darah pengguna tegar Shaklee bagi dibuat ujikaji dan study untuk memastikan adakah benar yang pengguna Shaklee ni betul-betul mempunyai kesihatan yang lebih baik.

Semua saintis yang terlibat tidak mempunyai sebarang kepentingan dengan Shaklee, tidak bekerja dengan Shaklee, yang juga tidak mendapat apa-apa kelebihan atau keuntungan daripada Shaklee.

Manakala pengguna Shaklee yang menjadi responden dalam kajian ini telah mengamalkan suplemen Shaklee selama lebih daripada 20 tahun.

 

Organisasi Saintis Yang Melakukan Ujikaji (Study)

Di Amerika Syarikat, memang terdapat satu organisasi saintis yang dikenali sebagai NHANES.

 

cara pilih vitamin terbaik

 

NHANES ni memang kerjanya melakukan ujikaji (study).

Sebelum ni, memang NHANES pernah melakukan ujikaji (study) perbandingan antara 2 kelompok; iaitu kelompok orang yang makan vitamin (bukan Shaklee) yang dibandingan dengan kelompok orang yang tidak makan sebarang vitamin.

Ekoran kerana pemilik Shaklee tadi ingin memastikan yang produk Shaklee ni betul-betul selamat dan berkesan, maka beliau telah meminta pihgak NHANES untuk melaksanakan ujian perbandingan antara 3 kelompok pula iaitu:-

  • Orang yang tidak makan vitamin
  • Orang yang makan vitamin (sebab nak melihat apakah perbezaan antara produk Shaklee dengan vitamin jenama lain)
  • Orang yang makan Shaklee

Bagi memastikan yang ujian yang bakal dilaksanakan adalah ketat, maka pihak NHANES telah meminta institusi penyelidikan yang paling top untuk buat ujikaji (study).

Institusi tersebut ialah University of California, Berkeley.

Seterusnya, daripada institusi tersebut, pihak NHANES telah meminta doktor yang paling pakar dan paling mahir dalam bidang Epidemiology & Public Health Nutrition untuk melaksanakan ujikaji.

Beliau bukan calang-calang punya orang tau dan merupakan profesor di dalam bidang tersebut.

Doktor yang dimaksudkan ialah Dr. Gladys Block.

 

cara pilih vitamin terbaik

 

Doktor ini tiada kaitan dengan Shaklee, dan tidak mendapat sebarang keuntungan atau apa-apa kelebihan daripada Shaklee.

Doktor ini juga menegaskan yang apa sahaja hasil daripada ujian yang beliau dan pasukan beliau lakukan akan di publish.

Tidak kira sama ada jika keputusan tersebut memihak kepada Shaklee atau tidak memihak kepada Shaklee sekalipun, Doktor Gladys dan pasukan beliau tetap akan publish juga.

Pemilk Shaklee bersetuju dengan penegasan tersebut.

Sebab utamanya pun memang CEO Shaklee ni memang mahu sebenar-benar kepastian yang produk Shaklee  adalah selamat, berkesan dan terbaik.

 

Bagaimana Cara Doktor Gladys Melakukan Ujikaji (Study)?

  1. Pemilik Shaklee langsung tidak ada kuasa dalam cara bagaimana ujikaji tersebut dijalankan.
  2. Semuanya di dalam kawalan doktor tersebut.
  3. Doktor berkenaanlah yang menentukan bagaimana ujikaji (study) tersebut dijalankan.
  4. Doktor Gladys dan pasukan beliau yang akan menulis laporan hasil daripada ujikaji (study) tersebut.
  5. Shaklee perlu melabur untuk kos perbelanjaan ujikaji (study) ini.

 

Betul! Walaupun masih belum mendapat sebarang kepastian sama ada hasil keputusan ujikaji (study) ini adalah positif atau negatif, Shaklee tetap perlu bayar semua kos yang terlibat.

Satu lagi perkara yang pemilik Shaklee ni lakukan adalah mendapatkan pandangan saintis-saintis daripada pihak lain untuk mengkaji hasil kerja Doktor Gladys dan pasaukan beliau tersebut pula.

Ianya dikenali dengan istilah third party peer-reviewed.

 

Third Party Peer-Reviewed

Cara ini dilakukan dengan tujuan:-

  1. Untuk memastikan ketepatan ujikaji (study) daripada Doktor Gladys yang tersohor tadi
  2. Dengan mendapatkan pandangan pihak saintis-saintis yang lain, tiada siapa lagi yang boleh pertikaikan hasil ujikaji (study) tersebut.

 

Keputusan Ujikaji (Study) Berkenaan

 

cara pilih vitamin terbaik

 

cara pilih vitamin terbaik

 

cara pilih vitamin terbaik

 

cara pilih vitamin terbaik

 

cara pilih vitamin terbaik

 

See! Dengan Landmark Study ni, memang takdelah istilah over claim.

Kalau anda nak tahu juga, Shaklee merupakan SATU-SATUNYA syarikat suplemen yang mempunyai Landmark Study.

Memang keputusan berani mati betul apabila Mr. Roger Barnett ni nak melakukan Landmark Study.

Syukur sangat apabila dipertemukan terus dengan Shaklee.

Tambah-tambah pula, suplemen pada masa sekarang adalah keperluan, bukan lagi pilihan. Sebabnya, dah banyak kes orang yang jaga makan, kuat bersenam pun boleh mati mengejut akibat penyakit kronik yang tidak disangka-sangka.

Segalanya banyak berpunca daripada kualiti makanan masa kini yang agak merisaukan. Makan buah dan sayur segar, tak perasan pun ada racun serangga, atau mungkin juga tanaman GMO yang tidak elok untuk kesihatan.

Anda belum lagi cuba Shaklee?

Jom cuba harini. Sekurang-kurangnya amalkan Set Kesihatan Optimum atau apa sahaja yang anda suka.  😀

Pasti anda akan jatuh cinta nanti.

 

Kalau nak order sendiri, boleh klik pada pautan Order ni, tapi lepas dapat vitamin, jangan lupa hubungi saya untuk konsultasi terbaik.

Kalau tak pasti nak pilih yang mana, whatapps jer 019-937 7380 😀

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Facebook: Naimah Wahab

Shaklee ID: 1001144

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

5 thoughts on “Apa Bukti Suplemen Shaklee Berkesan Selain Dari Testimoni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge