• Putrajaya, Malaysia
  • December 1, 2023

Tahukah anda bahawa matahari boleh membantu badan kita menghasilkan Vitamin D secara semulajadi, sekaligus mengurangkan kadar kolestrol dalam tubuh? Wah, bunyinya sangat menarik bukan?

 

 

Fungsi matahari kepada tubuh

 

 

Fungsi Matahari Menghasilkan Vitamin D

 

Sebenarnya, apabila cahaya ultra ungu daripada sinar matahari mengenai kulit kita, ia akan menukarkan kolestrol di dalam kulit kepada Vitamin D.

 

Namun, jangan pula anda pergi berjemur di bawah cahaya matahari terutama pada waktu panas terik. Radiasi daripada sinar ultra violet boleh merosakkan molekul-molekul kulit, terutamanya DNA. Akibat daripada itu, akan berlakulah sunburn. Habis pula kulit yang cantik, terbakar.

 

 

Fungsi & Peranan Vitamin D

 

1) Meningkatkan tahap kalsium serum dengan memudahkan penyerapan kalsium dan menggerakkan kalsium dari tulang. Sebab itulah Ostematrix (Vitamin Kalsium) didatangkan sekali dengan Vitamin D.

2) Menyerap kalsium dan fosforus daripada diet

3) Bantu mineral diserap pada kadar yang mencukupi.

4) Membantu menyokong pembentukan dan pengekalan tulang dan gigi  yang sihat kerana proses ini memerlukan kalsium dan fosforus yang cukup. Vitamin D pula menyokong proses yang dilakukan oleh Kalsium dan Fosforus tadi.

 

 

Sumber Makanan Kaya Vitamin D

 

1) Susu yang diperkaya

2) Marjerin

3) Telur

4) Hati

5) Ikan

6) Minyak Ikan (Omega Guard)

 

 

Sumber Vitamin D Supplement Shaklee

 

Vitamin D boleh didapati daripada multivitamin iaitu VitaLea(kapsul) @ Meal Shake (serbuk), Ostematrix (sumber Kalsium) atau Omega Guard (minyak ikan) untuk bekalan kepada tubuh kita.

 

Cara Order Supplement Vitamin D

 

Anda boleh order sendiri mana-mana supplement Vitamin D atau boleh juga hubungi saya segera.

 

Ingin Mendaftar Ahli Shaklee?

 

Hubungi saya sekarang 🙂

 

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Shaklee ID: 1001144

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge