• Putrajaya, Malaysia
 • June 4, 2023

Pernah mengalami rasa sakit tekak atau ketidakselesaan pada bahagian telinga dengan ketara? Atau perubahan suara secara tiba-tiba? Awas, mungkin itu adalah antara petanda serangan kanser tekak telah bermula!

Walaupun ianya tidaklah seglamer kanser payudara di kalangan wanita atau kanser kolon di kalangan kaum lelaki, namun kanser tekak ini juga boleh menyerang sesiapa sahaja.

 

 

bahaya kanser tekak

 

Kanser tekak ni, kalau dalam istilah perubatannya dipanggil kanser laring (larynx). Kanser tekak ni biasanya lebih banyak menyerang kaum lelaki, namun kedua-dua golongan lelaki atau wanita memang berisiko mendapat kanser tekak ni.

 

 

bahaya kanser tekak

 

 

Tanda-tanda Kanser Tekak

 1. Sakit tekak
 2. Kesukaran bertutur
 3. Earaches yang menyakitkan (sakit telinga)
 4. Perubahan suara
 5. Modus limpa bengkak
 6. Kudis di kawasan mulut dan/atau lidah
 7. Sakit ketika menelan

 

Kehadiran kanser tekak biasanya berdasarkan tempoh gejala-gejala yang muncul. Jika gejala yang timbul ni kelihatan semakin kronik, jangan berfikir panjang untuk terus mendapatkan pemeriksaan doktor dengan segera.

Walaupun kita tak rasa pun yang kita ni kene kanser tekak, tapi sangat penting untuk kita kenalpasti gejala-gejala asas simptom kanser tekak ni iaitu:-

 1. Kehilangan suara atau keupayaan untuk bercakap
 2. Sakit ketika menelan
 3. Kesukaran untuk bernafas
 4. Kecacatan kulit
 5. Kecacatan muka

 

Sekiranya kita syak yang kita berkemungkinan menghidapi kanser tekak, segeralah berjumpa doktor untuk didiagnosis.

Lagi cepat kita berjumpa dengan doktor, lagi cepat kita didiagnosis, maka lagi awal lah kita akan mendapat rawatan khusus dan semakin kurang risiko untuk ia menjadi teruk serta peratusan untuk lebih sihat semakin tinggi.

 

Langkah Pencegahan Mengelak Kanser Tekak

 1. Kurangankan pengambilan merokok atau alkohol. Seeloknya, jangan merokok atau ambil alkohol terus. Elakkan berada berdekatan dengan perokok. Ini lebih baik untuk kesihatan.
 2. Makan makanan yang seimbang, sihat dan berkhasiat.
 3. Jaga kebersihan dan kesihatan gigi. Sekiranya menggunakan gigi palsu, pastikan disimpan dengan baik, sentiasa dibasuh serta dibersihkan.
 4. Sentiasa memakai pelindung bibir seperti pelembab bibir dan pelindung kulit iaitu sun blok jika cuaca panas terik. Risiko mendapat kanser tekak akibat cahaya matahari boleh berlaku apabila kulit bibir termusnah akibat terdedah kepada sinar uv (ultra violet).

 

Alternatif Bagi Pesakit Kanser Tekak

 

Alternatif bagi pesakit kanser adalah dengan mencuba jus yang kaya dengan resveratrol iaitu Vivix.

Penggunaan Vivix selama 30 hari memberikan jumlah resveratrol yang sama dengan wain merah.

Bahan-bahan di dalam Vivix pula telah ditunjukkan melalui ujian makmal yang ianya 10x lebih berkuasa dalam melambatkan mekanisma utama penuaan (sel) berbanding resveratrol sahaja.

Wain merah ni haram bagi orang Islam, tapi Vivix ni dah dapat sijil halal JAKIM.

Untuk masalah kanser, dos pengambilan resveratrol dalam Vivix adalah perlu lebih tinggi berbanding mereka yang tidak mempunyai kanser.

Ini kerana, sel kanser membiak dengan sangat pantas. Jadi, jumlah 6 botol Vivix perlu dihabiskan dalam tempoh tertentu (hubungi saya untuk konsultasi).

Boleh whatapps 019-9377380 jika anda perlukan bantuan saya untuk mendapatkan Vivix.

Jika ingin membuat tempahan Vivix sendiri, boleh klik pada link di bawah.

Order 6 Botol Vivix

Semoga asbab ikhtiar Vivix, Allah izinkan kesembuhan daripada kanser telah yang telah menyerang selama ini.

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Page: Myliferia

Shaklee ID: 1001144

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge