• Putrajaya, Malaysia
  • February 23, 2024

Walaupun bersukan menjadikan kita semakin sihat dan fit, namun orang yang kuat bersukan juga boleh menjadi lumpuh. Macam mana tu?

Jom kita layan perkongsian video daripada Puan Zeti Hafiza tentang suaminya, Encik Abd Halim Jaafar yang merupakan seorang ahli sukan yang hampir lumpuh akibat Soft Tissue Injury.

 

 

Alhamdulillah, rasa tumpang bersyukur suami beliau semakin sihat dan kembali aktif seperti dulu. Tak jadi nak lumpuh.

 

Punca Berlakunya Soft Tissue Injury

Soft Tissue Injury (STI) merupakna kerosakan atau kecederaan pada otot, ligamen dan tendon di dalam tubuh. Kebiasaannya kecederaan ini berlaku disebabkan oleh  terseliuh/tergeliat (sparain), ketegangan (strain),  pukulan sehingga menyebabkan lebam (luka memar) serta terlalu sering menggunakan bahagian tertentu badan.

Soft tissue bermaksud tisu (cell) badan yang lembut. Walaupun tidak melibatkan tulang, namun keretakan pada tulang akan menyebabkan kecederaan pada soft tissue yang membaluti tulang tersebut

 

Kesan Akibat Terkena Soft Tissue Injury

Soft Tissue Injury boleh menyebabkan rasa sakit, bengkak, lebam dan kehilangan fungsi (lumpuh).

Lumpuh ni kira dah peringkat akhirlah. Tapi kalau sakit yang sikit-sikit tidak dirawat, alamat menderitalah sepanjang hayat.

Macam kes Encik Abd Halim ni, kecederaan yang beliau alami adalah di bahagian belakang badan. Tulah sebabnya boleh mengakibatkan lumpuh.

Kalau dah lumpuh, kehidupan harian pasti berubah. Malah, kemungkinan besar yang boleh berlaku ialah kehilangan pekerjaan. Ini sekaligus menjejaskan punca pendapatan keluarga.

Bayangkan kalau ada anak-anak kecil yang masih perlukan perhatian serta perbelanjaan harian. Tu tak masuk lagi belanja persekolahan atau pendidikan di peringkat yang lebih tinggi.

Mana nak cekau duit kalau badan kita sendiri tak mampu bergerak, kan?

Jadinya, daripada merebak lebih teruk, lebih baik cegah masalah Soft Tissue Injury ni di peringkat awal-awal lagi.

 

Siapa Boleh Terkena Soft Tiisue Injury?

1) Golongan yang terlalu aktif bersukan (kecederaan sukan)

2) Golongan yang melakukan kerja-kerja harian yang berat (contohnya; mengangkat barang yang berat)

3) Golongan yang terkena impak hentaman terus (direct impact, contohnya mereka yang terlibat dengan kemalangan)

 

Sekiranya kita telah disahkan oleh doktor mengalami kecederaan akibat STI, ketahui tentang Rawatan Awal dan Rawatan Lanjutan bagi Soft Tissue Injury ni. Ini bagi mengelakkan daripada ianya menjadi semakin parah.

Juga pilihan alternatif rawatan dengan suplemen bagi Soft Tissue Injury sekiranya tidak ingin terdedah dengan kesan jangka panjang ubatan yang mengandungi dadah atau pembedahan yang berisiko.

 

Kesihatan Lebih Bernilai Daripada Wang Ringgit

Contohi pasangan Puan Zeti Hafiza dan Encik Abd Halim ni. Tidak rugipun mencuba. Dengan izin-Nya, pasti dapat merawat masalah Soft Tissue Injury, sekaligus menghalang daripada terkena lumpuh.

Jemput share video ni. Mana tahu kan, sharing yang kita buat tu boleh mencegah penderita Soft Tissue Injury yang mungkin di ambang kelumpuhan.

 

Nak Tahu Sharing Tentang Keberkesanan Shaklee Terhadap Tahap Kesihatan?

Video Testimoni Wajib Tengok, Luahan Daripada Hati Yang Paling Dalam. Semuanya ringkas, padat dan menarik 🙂

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Facebook: Naimah Wahab

Shaklee ID: 1001144

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

4 thoughts on “Suami Ahli Sukan Yang Hampir Lumpuh Akibat Soft Tissue Injury

  1. assalam..semoga memperolehi penerangan jelas tntg kerosakn tisu lembut ni n berusaha mngubtinya..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge