• Putrajaya, Malaysia
  • June 18, 2024

Apa Itu Kolestrol?

Kolestrol di dalam badan kita dihasilkan oleh hati dan boleh didapati melalui makanan. Kolestrol berfungsi untuk membina dinding sel, membantu mencernakan lemak dan menghasilkan sesetengah hormon.

cholestrol

Jenis-jenis Kolestrol

Kolestrol memerlukan protein untuk bergerak di dalam salur darah. Protien ini menjadi agen pengangkutan kepada kolestrol ini dikenali sebagai lipoprotein.

Terdapat 2 jenis lipoprotein (gabungan kolestrol dan protein), HDL-High Density Lipoprotein (kolestrol baik) dan LDL-Low Density Lipoprotein (kolestrol jahat).

good & bad cholestrol

LDL digelar kolestrol jahat kerana sering menjadi penyebab salur darah tersumbat, sekaligus menjadi punca penyakit berbahaya seperti jantung dan stroke.

HDL digelar kolestrol baik kerana ianya tidak menganggu fungsi badan. HDL mengeluarkan kolestrol dari salur darah dan membawa semula ke organ hati untuk diproses.

Penyakit Yang Berpunca Daripada Kolestrol LDL

LDL boleh menganggu dan mengakibatkan saluran darah tersumbat. Apabila keadaan ini berlaku, maka ianya turut mengundang pelbagai jenis penyakit kronik yang lain termasuk darah tinggi, stroke dan jantung.

cholestrol plaque

Biasanya apabila salur darah tersumbat sampai ke tahap kronik sehingga jantung pun susah berfungsi, doktor terpaksa meletakkan ballon atau stent pada salur darah bagi mengembangkan salur darah yang sempit.

blood vessel blockage

Set Kolestrol Shaklee

Set Kolestrol Shaklee terdiri daripada Omega Guard dan Vivix.

Omega Guard

Omega Guard membantu untuk membakar lemak dan kolestrol jahat yang melekat pada salur darah.

Vivix

Vivix mengandungi Resveratoral yang membantu mengurangkan kadar bacaan kolestrol dalam darah.

Harga untuk Omega Guard ialah RM 136 untuk 90 kapsul, manakala Vivix pula ialah RM 475 untuk kegunaan 2 bulan. Adalah sangat berbaloi jika dibandingkan dengan kos pembedahan untuk stent dan bypass jika menghidapi sakit jantung.

Untuk order, anda boleh hubungi saya;

Pengedar Shaklee no 1 terbaik di Malaysia

 

Terima kasih :)

 

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge