• Putrajaya, Malaysia
 • May 19, 2024

Sumber Zat Makanan Semulajadi dan Klorofil

Alfafa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien. Ia adalah pohon renek dan rendang yang berakar panjang dan jauh ke dalam tanah; menganjur sedalam enam meter ke bawah  yang membolehkan ia menyerap pelbagai jenis zat  dan mineral daripada mendapan di dalam tanah. Sementara itu, daunnya pula mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis.

Alfalfa-Shaklee1

Gambar di atas menunjukkan daun pohon Alfafa.

Alfafa Complex merupakan satu Formulasi Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950s.

 • Sumber semulajadi Alfafa
 • Pil juga boleh dihancur dan dicampurkan ke dalam air sebagai minuman herba semulajadi.

Banyak kajian ilmiah telah dilakukan tentang khasiat klorofil; di antaranya sebagai pembersih dalam tubuh, pembentuk sel darah, pengatur keseimbangan tubuh, peningkat daya tahan serta pengganti sel yang rosak.

Alfafa dikenali sebagai tumbuhan yang sangat banyak khasiat dan bagus untuk merawat  sembelit, kolestrol, ulser peptik, kencing manis, radang, anemia dan bahkan pernah terbukti mampu merawat penyakit kanser!.

Alfafa juga sangat hot dalam Set Penyusuan Shaklee kerana dikenali sebagai Milk Booster yang sangat hebat.

Alfafa membantu merangsang pengeluaran susu yang banyak kerana ianya sangat kaya dengan protien. Protien pula merupakan salah satu komponen utama dalam susu ibu. Kandungan protien dalam Alfafa adalah lebih banyak daripada sumber protien yang lain.

INFO: Protien di dalam alfafa lebih 18.9% daripada daging lembu, lebih 3.3% daripada susu dan lebih 13.1% daripada telur.

alfafa-shaklee

Nilah dia Shaklee Alfafa Complex

Di antara vitamin yang terkandung di dalam Alfafa Complex Shaklee termasuklah:

1) Vitamin A

Penting untuk kesihatan mata dan penglihatan malam. Vitamin A di dalam Alfafa juga membina ketahan terhadap jangkitan penyakit terutamanya di dalam salur pernafasan. Vitamin A ini juga bagus untuk ketahan badan dan kecantikan kulit.

2) Vitamin B6

Membantu asimilasi makanan, protein dan motabolisma lemak. menggalakkan kesihatan  saraf dan kulit serta membantu mengurangkan simptom loya.

3) Vitamin D

Membantu mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam tubuh. Kalsium dan fosforus sangat penting untuk pembentukan tulang dan gigi yang sihat dan kuat.

4) Vitamin E

Memelihara sel agar tidak rosak akibat radiasi daripada matahari dan pencemaran udara. Bagus untuk kesihatan jantung, otot dan kardiovaskular. Ia turut membantu untuk mengangkut nutrisi kepada sel dan memperkuat dinding salur darah.

5) Vitamin K

Penting untuk pembekuan darah terutamanya selepas kecederaan, selepas pembedahan atau selepas ibu bersalin melahirkan anak. Ia juga penting untuk menjaga fungsi hati dan menyumbang kepada kecergasan badan.

6) Vitamin U

menggalakkan kesihatan tubuh untuk mengelakkan ulser peptik.

Di  antara mineral yang terkandung di dalam Shaklee Alfafa Complex:

1) Kalsium

Membina dan mengekalkan tulang dan gigi. Membantu pembekuan darah, membantu kecergasan, membetulkan degupan jantung dan melancarkan saraf.

2) Zat Besi

Penting untuk penghasilan hemoglobin yang membantu membawa oksigen di dalam darah.

3) Mangan

Membantu menurunkan bacaan gula di dalam darah terutamanya untuk pengidap kencing manis.

4) Sodium

Mengawal keseimbangan cecair di dalam badan, menyeimbangkan asid, mengaktifkan fungsi limpa, perut dan usus.

5) Silicon Magnesium

Membantu tubuh untuk melawas, melindungi kulit dan tubuh serta merangsang fungsi otak.

Banyak kan khasiat Alfafa? Mesti dah tak sabar-sabar untuk mencuba kan?

6) Potasium

Menjalankan beberapa fungsi badan yang kritikal seperti perkara yang melibatkan angin ahmar (stroke), tekanan darah tinggi, keresahan dan tekanan, kekuatan otot, metabolisma, masalah jantung dan buah pinggang, imbangan air (water balance), fungsi-fungsi elektrolik, sistem saraf dan sebagainya.

7) Fosforus

78% fosforus terdapat pada tulang dan gigi, manakala 22% di dalam cecair tubuh dan tisu lembut yang berfungsi membina tulang dan gigi bersama kalsium, membantu tubuh mendapatkan tenaga dan membantu pengawalan cecair tubuh.

AWAS!!!

Produk ini mengandungi ALFAFA dan tidak sesuai diambil oleh pengidap SLE (Sistemik Lupus Eritematosus). Individu tersebut perlu meminta khidmat rundingan pakar sekiranya ingin mencuba produk ini.

PERINGATAN!!!

Terdapat pelbagai jenis Alfafa dan tak semuanya sama tau. Alfafa yang selamat adalah Alfafa jenis daun. Alfafa yang banyak dijual di luar sana seperti di supermarket tu adalah Alfafa sprout (biji cambah). Alfafa jenis ini kadang-kala boleh menyebabkan reaksi penyakit Auto Immune. Jadi hati-hati tatkala memilih produk Alfafa ye.

Kelebihan Alfafa Shaklee

 • Diperbuat daripada daun Alfafa bermutu tinggi yang ditanam di Carlifornia, USA.
 • Ditanam tanpa pestisid
 • Tanpa racun kulat
 • Tanpa bacteriosides
 • Tanpa hormon sintetik
 • Tanpa bahan kimia
 • Tanpa perasa tiruan
 • Tanpa pemanis tambahan
 • Tanpa pewarna tambahan
 • Tanpa bahan pengawet tambahan

Best kan Alfafa Shaklee ni?

Jangan lepaskan peluang untuk mencuba produk yang terjamin bersih, berkhasiat, semulajadi dan mesra alam ini.

Sekiranya anda berminat untuk membuat sebarang tempahan, sila klik di sini untuk mengisi Order Form.

Sekiranya anda ingin melihat senarai produk Shaklee, sila klik di sini.

Andai terdapat sebarang kemusykilan atau persoalan, anda boleh terus menghubungi saya atau mengisi Contact Form di bawah.

Terima kasih :)

New-Name-Card

 

 

 

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge