• Putrajaya, Malaysia
  • February 28, 2024

Detoksifikasi memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mewujudkan kesihatan yang baik. Detoksifikasi adalah satu proses semulajadi automatik yang berlaku di dalam badan, 24 jam sehari.

 

Cara Kurus Dengan Betul

 

Anda boleh menyokong keupayaan badan untuk menyahtoksik melalui pilihan gaya hidup positif, seperti pemakanan yang bernutrisi, menghadkan pendedahan toksik, senaman dan mengurangkan tekanan (Dr. Leo Galland M.D dan Jonathan Galland).

 

Detoksifikasi bukanlah bermakna tidak makan, berpuasa (kecuali bulan Ramadhan), melakukan sebarang prosedur penyingkiran dan sebagainya. Menahan lapar atau berpuasa untuk tujuan diet boleh menjadi berbahaya dan melemahkan keupayaan badan untuk menyahtoksik secara semulajadi kerana badan tidak cukup nutrisi.

 

Detoksifikasi juga melibatkan proses membersihkan usus di mana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus dibersihkan, barulah segala nutrient dapat diserap dengan sempurna ke dalam tubuh.

 

Jadi, kalau usus tak dibersihkan terlebih dahulu, sia-sialah anda telan berjenis-jenis supplement bagai kerana nutrien tidak dapat diserap dengan optimum dan terbuang begitu sahaja. Maka, rugilah usaha anda selama ini kan? Duit pun habis terbuang begitu sahaja.

 

 

Apakah Perkara Utama Detoksifikasi?

 

Apa yang paling penting untuk detoksifikasi ialah membantu badan anda untuk memproses/menyahtoksin dengan memberikan lebih nutrisi.

 

 

Kenapa Perlu Bantu Badan Anda Untuk Detoksifikasi?

 

Kerana toksin boleh menghalang proses kehilangan berat badan anda.

 

Bagaimana Toksin Menghalang Anda Hilang Berat Badan?

 

Toksin menyebabkan keradangan, yang membawa kepada masalah rintangan leptin (leptin resistance). Apabila rintangan leptin berlaku di dalam badan, berat badan berlebihan akan dikekalkan. Secara tidak langsung, metabolisma badan akan menurun dan keupayaan membakar kalori juga berkurangan.

 

 

Apakah Organ Detoksifikasi?

 

Hati merupakan organ utama untuk detoksifikasi. Untuk hati berfungsi dengan baik dalam tugas menyahtoksin, ia memerlukan pemakanan yang mengandungi nutrisi penting iaitu protein yang mencukupi, sayur-sayuran, buah-buahan dan herba.

Organ-organ detoksifikasi yang lain termasuklah buah pinggang, paru-paru dan kulit.

 

 

Makanan Untuk Detoksifikasi

 

Di antara makanan yang dapat membantu hati berfungsi dengan baik bagi menyahtoksin ialah:-

  • Sayuran cruciferous seperti brokoli, kubis, bunga kubis
  • Sayuran laut seperti hijiki, dulse dan wakame iaitu dari masakan Jepun
  • Sayuran hijau seperti kale, collard hijau, chard swiss

Selain daripada itu, anda boleh menyediakan sendiri jus asli campuran buah-buahan dan sayur-sayuran. Pasti lebih berkhasiat dan menyegarkan.

 

 

Detoksifikasi Dengan Shaklee

 

Memandangkan detoks ni adalah kunci paling asas untuk kurus, sebab itulah Shaklee turut menawarkan supplement menyahtoksin untuk anda. Terdapat beberapa produk yang disyorkan untuk detoksifikasi iaitu:-

 

Alfafa complex shaklee

Alfafa

Alfafa adalah supplement untuk detoks tubuh.

 

herblax shaklee

Herblax

Herblax pula merupakan supplement untuk detok usus, sangat disarankan sekiranya anda mengalami masalah perut buncit. Namun, pengambilannya hanya disyorkan pada hujung minggu sahaja kerana ianya akak membantu anda membersihkan usus dengan lebih power lagi.

 

Walaupun Herblax merupakan supplement detox usus, namun ianya tidak berfungsi seperti julab yang menyebabkan anda terkococh-kocoh ke tandas sejurus selepas mengambilnya. Herb-lax memberi tindakbalas yang lembut terhadap usus anda.

 

DTX complex shaklee

DTX Complex

Sekiranya anda mempunyai kandungan toksin yang sangat tinggi di dalam hati, anda amat disarankan mengambil DTX Complex kerana tugas utamanya adalah menyahtoksin di dalam hati.

 

Untuk proses detoksifikasi, anda boleh memilih sama ada Alfafa atau Herblax atau kedua-duanya sekali. Untuk kesan yang lebih hebat, anda dicadangkan untuk combo kan supplement detox ini dengan supplement pembakar lemak sama ada Omega atau Lecithin, dan juga sepplement pembina otot sama ada Cinch Shake atau ESP sebagai mana yang diterangkan di dalam Proses Kurus 3B.

 

Anda juga boleh memilih sebarang vitamin kurus melalui Set Kurus Shaklee Pilihan Anda.

 

NOTA:

Detoks bukan sahaja perkara paling utama untuk kurus, malah turut menjadi asas kesihatan anda!

 

 

Cara Order Supplement Detoksifikasi @ Daftar Ahli Shaklee

 

Anda boleh order sendiri supplement detoksifikasi atau mendaftar sebagai ahli untuk penjimatan yang lebih berbaloi.

 

Boleh juga hubungi saya untuk perkara di atas 🙂

 

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Shaklee ID: 1001144

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

2 thoughts on “Kenapa Detoksifikasi Penting Untuk Kurus?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge