• Putrajaya, Malaysia
  • June 18, 2024

Kitaran normal period (haid) seseorang wanita biasanya 28 hari, namun demikian, masih terdapat juga perbezaan kitaran period di kalangan setiap wanita.

28 days period cycle
Kitaran period 28 hari

Proses Berlakunya Period

Pada hari pertama darah period keluar, ovari akan menyediakan telur untuk dibebaskan.

Telur akan melalui proses untuk matang dan pada masa yang sama dinding rahim akan mula menebal untuk menyediakan rahim sebagai tempat untuk fetus sekiranya telur disenyawakan.

Dalam kitaran 28 hari, pada hari ke-14, telur ini akan dibebaskan menuju ke rahim melalui tiub fallopio. Jika tiada persenyawaan antara telur dan sperma, telur dan dinding rahim tadi akan jatuh sebagai period.

 

Punca-punca Period Tidak Teratur

Hamil

Ada masanya pregnant menyebabkan kita tidak datang period. Hormon Hcg yang dibebaskan oleh fetus boleh menyebabkan ujian UPT menjadi negatif.

Cara terbaik pengesahan hamil ialah melalui ujian darah di klinik atau hospital.

Stress

Tekanan di kalangan wanita dan remaja boleh mengganggu kitaran normal period. Cortisol iaitu sejenis hormon stress mempunyai kesan secara langsung dengan hormon estrogen dan progesteron yang dihasilkan oleh tubuh kita.

Terlalu banyak cortisol akibat stress menganggu kitaran period.

Pemakanan

Pengambilan terlalu banyak makanan tidak berkhasiat/rapu atau mempunyai berat badan belebihan turut mempengaruhi beberapa hormon dan menganggu waktu subur.

Pil Perancang Kehamilan

Terdapat pil perancang yang menganggu kitaran period. Implanon juga dikatakan sangat menganggu hormon wanita.

PCOS (Polycystic Ovary Syndrome)

PCOS ialah apabila Cyst (ketumbuhan) terbentuk di ovari dan menganggu gerak kerja ovari. Cyst menyebabkan telur tidak dapat melalui proses kematangan di Ovari. Sekiranya telur tidak matang, maka telur tidak dapat dibebaskan.

PCOS Ovary
Beza Ovari Normal dan Ovari PCOS

 

Supplement Untuk Membetulkan Period Tidak Teratur

Di antara pilihan suplement daripada Shaklee ialah;-

GLA Complex

GLA Complex sangat bagus untuk menyeimbangkan semula hormon wanita. GLA juga membantu mengecutkan cyst pada ovari.

B Complex

B Complex merangsang penghasilan hormon serotonin, iaitu sejenis hormon yang membantu kita untuk berasa gembira dan tenang, sekaligus menghalang penghasilan hormon cortisol.

Vivix

Vivix merupakan anti-oksida terbaik yang menghapuskan radikal bebas yang menjadi penyebab hormon tidak stabil dan mempengaruhi kitaran period. Vivix juga boleh membantu kesihatan yang menyeluruh.

 

Berminat untuk membetulkan period anda dengan Shaklee?

 

Hubungi saya untuk sebarang order:

Pengedar Shaklee no 1 terbaik di Malaysia

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

2 thoughts on “Period Tidak Teratur; Punca dan Solusi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge