• Putrajaya, Malaysia
  • June 18, 2024

Cyst dan Fibroid merupakan ketumbuhan bukan kanser. Cyst secara amnya seperti jerawat di dalam badan tidak kira sama ada ovari, pankreas, buah pinggang dan paru-paru. Boleh berlaku kepada semua jenis jantina, sama ada lelaki atau perempaun.

Rahim sihat
Rahim yang sihat

Walaupun dikatakan tidak merbahaya, namun Cyst dan Fibroid yang membesar boleh menganggu sistem badan.

Ovarian Cyst dan Fibroid

Entri kali ini adalah berkenaan dengan sistem peranakan wanita iaitu Ovarian Cyst. Perbezaan yang agak ketara di antara Ovarian Cyst dan Fibroid adalah dari segi kedudukan dan teksturnya. Fibroid merupakan tisu yang padat dan hanya berada pada rahim. Manakala Ovarian Cyst pula terdiri daripada cecair atau semi-solid dan berada dalam ovari.

Punca Berlakunya Fibroid dan Ovarian Cyst

Kedua-dua penyakit ini terjadi kerana ketidakseimbangan hormon di dalam tubuh wanita; iaitu hormon estrogen terlebih, manakala hormon progesteron pula terkurang.

Salah satu faktor lambakan hormon estrogen ini adalah disebabkan oleh xenoestrogen, atau dengan kata lain, hormon yang menyerupai estrogen (xeno).

Xeno terhasil daripada toksin disebabkan kegunaan harian yang melibatkan BPA, Pthalates yang banyak digunakan di dalam industri plastik dan Paraben yang digunakan sebagai bahan pengawet di dalam kosmetik dan makanan.

Nak tak nak, memang tak boleh nak elak kan? Sekadar mampu, kita perlu melakukan langkah pengawalan seperti memastikan terdapat label bebas BPA (BPA-free), bebas Pthalates dan bebas Paraben.

Cara Rawatan Cyst & Fibroid

Set Rawatan Cyst dan Fibroid

Sekiranya doktor telah mengesahkan yang anda telah menghidap Cyst atau Fibroid atau kedua-duanya, anda disarankan mengamalkan GLA Shaklee dan Vitamin ACE.

GLA Shaklee

GLA Shaklee berfungsi untuk menyeimbangkan antara hormon estrogen dan hormon progesteron supaya kembali ke tahap normal.

Vitamin ACE

Vitamin ACE terdiri daripada Carotomax Shaklee (Vitamin A), SR Vita C Plus Shaklee (Vitamin C) dan Vita E Shaklee (Vitamin E). Vitamin 3 serangkai ini merupakan anti-oksidan penting untuk membunuh hormon xenoestrogen.

Memadai Ke Dengan GLA Sahaja?

Anda boleh mencuba GLA sahaja, namun adalah amat disarankan gabungan antara GLA dan Vitamin ACE kerana GLA hanya bertindak membetulkan hormon yang tidak seimbang, manakala Vitamin ACE pula menghapuskan hormon xenoestrogen.

Berminat untuk berikhtiar menghilangkan Cyst atau Fibroid anda atau orang yang tersayang? Boleh hubungi saya ya. Jom guna produk yang terjamin selamat, sihat, berkesan dan mesra alam ni 🙂

*******************************************************************************************

NOTA: Setiap keuntungan daripada pembelian produk Shaklee bermula Disember 2013 – Febuari 2014 akan disalurkan ke dalam Tabung Dana Mangsa Banjir.

Terima kasih 🙂

Pengedar Sah Shaklee Putrajaya dan seluruh Malaysia,

New-Name-Card

 

 

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge