• Putrajaya, Malaysia
  • July 15, 2024

Senaman merupakan perkara wajib yang perlu dititikberatkan sekiranya anda ingin menurunkan berat badan di samping menjaga pemakanan yang sihat. Salah faham yang sering berlaku ialah, ada yang merasakan tindakan mereka hanya mengambil air kosong  sebelum, semasa dan selepas senaman adalah yang terbaik.

 

Sebenarnya tanggapan tersebut adalah silap! Air kosong memang perlu, namun gabungan protein dan karbohidrat diperlukan terutamanya selepas anda melakukan senaman.

 

 

kepentingan protein selepas senaman

 

Tidak kira sama ada anda ingin bersenam pada waktu pagi atau petang, anda perlu mengambil sedikit makanan. Snek sebelum melakukan senaman akan bantu membekalkan tenaga serta membolehkan anda melakukan senaman dengan lebih lama serta berat lagi.

 

Namun, tahukah anda bahawa mengambil snek selepas bersenam adalah perkara yang lebih penting? Ia diperlukan untuk merawat kecederaan tisu otot dan juga menggantikan simpanan glikogen (glycogen) yang selalunya hilang sewaktu senaman yang agak  berat, menurut, Kristin Reisinger, MS, RD, Penasihat Nutrisi Sukan & Atlit New Jersey.

 

 

Snek Bagus Selepas Senaman

 

1) Minuman Protein Bersama Pisang (Susu Segar, Susu Coklat dan sebagainya)

2) Yogurt & Buah Beri Segar

3) Tuna & Roti Bijirin Penuh

4) Humus & Roti Pita

5) Mentega Kacang & Pisang Bersama Biskut Beras

6) Ayam & Keju Bersama Epal

 

 

Minuman Protein Shaklee Selepas Senaman

 

Protein pilihan terbaik daripada Shaklee untuk anda selepas melakukan senaman adalah ESP dan Cinch Shake. ESP merupakan protein soya tulen dan non-GMO manakala Cinch Shake pula adalah minuman protein yang tinggi serat.

 

 

energizing soy proteinvariasi resipi cinch shake mix shaklee

 

Kedua-dua sumber protein ini akan membantu anda terus kekal bertenaga selepas melakukan senaman.

 

 

Untuk sebarang persoalan atau order, boleh terus berhubung dengan saya.

 

Terima kasih 🙂

 

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019-937 7380

Shaklee ID: 1001144

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

9 thoughts on “Snek Sihat Selepas Senaman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge