• Putrajaya, Malaysia
  • April 13, 2024

Kasihan sangat melihat keadaan kakak ipar saya yang sedang mengalami masalah slipped disc. Nak buat apa-apa pun tak boleh. Duduk lama pun sakit. Macam-macam cara yang beliau usahakan untuk merawat slipped disc tersebut.

 

Gejala Slipped Disc

Pengidap slipped disc biasanya akan berasa sakit yang melampau secara tiba-tiba. Selalunya di bahagian bawah belakang. Ianya boleh juga berlaku di bahagian bahu dan tengkuk.

Begitulah yang terjadi pada kakak ipar saya. Sakit di bahagian bawah belakang beliau telah menyebabkan rasa menyucuk-nyucuk di bahagian kaki dan tapak kaki.

 

Risiko Pembedahan Merawat Slipped Disc

Beliau memang sangat risau memikirkan keadaan sekarang. Sebabnya doktor dah cadangkan buat pembedahan ekoran kerana terdapat disc beliau yang dah terkeluar.

Buat masa ni, doktor berikan beliau tempoh berehat serta masa untuk membuat keputusan.

Dengan tempoh yang ada ni, beliau berusaha mencari second opinion serta perubatan alternatif. Kalau boleh memang beliau nak elakkan pembedahan.

Sebabnya pembedahan ni tetap berisiko. Lagipun, tempoh pemulihan memang agak lama. Nak jadi macam normal balik sebelum pembedahan memang sah-sah tak boleh dah.

 

cara cegah slipped disc

 

Tapi kalau tidak dirawat, slipped disc ni boleh melarat dan menyebabkan lumpuh.

Perkara inilah yang merisaukan sangat beliau. Memikirkan anak-anak yang masih kecil serta tanggungjawab yang sangat besar yang sedang dipikul.

 

Slipped Disc & Shaklee

Sebenarnya beliau google sendiri pasal Shaklee dan slipped disc ni. Beliau dah dapatkan Set Sendi dan yang terkini Vivix.

 

Tips cegah slipped disc

Set Sendi Shaklee terdiri daripada Advance Joint Health Tablet (AJHT), Ostematrix dan Omega Guard.

AJHT berfungsi untuk:-
– membina ligamen (tisu penyambung) yang sihat.
– menyokong keselesaan sendi
– meningkatkan kesan kusyen

Ostematrix
– sumber kalsium yang sangat penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligamen.
– Magnesium bantu penyerapan kalsium dan menguatkan tulang
– Vitamin D merangsang penyerapan kalsium

Omega Guard
– mengurangkan radang (inflamasi) akibat sakit sendi
– bertindak sebagai pelincir pada sendi

Vivix pula bertindak sebagai:-
– agen anti-penuaan yang berfungsi menjaga keanjalan struktur disc tulang berlakang sekaligus mengurangkan risiko berlakunya slipped disc.
– menyokong kesihatan sendi
– menyokong kesihatan menyeluruh.

Saya berharap dan berdoa agar dalam waktu terdekat ni, beliau semakin pulih dan tidak perlu menjalani pembedahan untuk merawat slipped disc tersebut.

 

Naimah Wahab
SMS/WhatApps: 019 – 937 7380
Facebook: Naimah Wahab
Shaklee ID: 1001144

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

5 thoughts on “Tips Merawat Slipped Disc Agar Tidak Melarat Hingga Lumpuh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge