• Putrajaya, Malaysia
  • May 19, 2024

Assalamualaikum dan salam sejahtera 🙂

 

Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan, berdiet merupakan salah satu cara yang sering diamalkan. Namun, tanpa disedari, mereka melakukan kesilapan sewaktu proses menurunkan berat badan.

 

diet1

 

Kesilapan Yang Tidak Membantu Menurunkan Berat Badan

 

1) Skip Hidangan

Jangan sesekali skip mana-mana hidangan anda terutama sarapan pagi. Sarapan pagi adalah paling penting kerana ia akan mencetus metabolisma harian anda. Perkara pertama yang perlu anda lakukan sebelum ke pejabat atau keluar dari rumah ialah sarapan pagi.

 

2) Diet Ikut-ikutan

Sudah menjadi kebiasan bagi mereka yang berdiet suka mengikut trend semasa seperti high protein, aktins, blood type diets dan sebagainya.

Tidak salah mencuba namun anda perlu faham fungsi setiap diet serta fakta sains yang terlibat di sebalik diet tersebut, tanpa mengikut secara membuta-tuli.

 

3) Elak Nasi

Nasi sebenarnya merupakan sumber karbohidrat yang baik. Jika berlebihan, bukan sahaja nasi, malah buah, roti oats dan sebagainya turut boleh menggemukkan. Pastikan anda makan tidak lebih segenggam nasi untuk satu hidangan.

 

4) Cuma Mengambil 3 Hidangan

Makan 3 hidangan sehari tidak cukup untuk:-

i) meningkatkan metabolisma

ii) mengawal nafsu makan

Sekurang-kurangnya, makanlah 5 hidangan sehari. Tidak kira sama ada anda ingin kurangkan, maintain atau tambah berat badan. Makan malam juga boleh diambil selagi anda dapat menganggarkan keperluan kalori badan anda.

 

5) Berlapar

Jangan sesekali tidak makan atau sengaja tidak cukup makan. Ini boleh menjatuhkan kadar metabolisma dan sekaligus mengurangkan kadar pembakaran kalori. Sekiranya DCR anda ialah 2,000 kalori sehari, makan sekurang-kurangnya 1,200 kalori sehari.

Apa yang penting, makan kerap untuk mengawal nafsu.

 

6) Bergantung Makanan Tambahan

Tidak ada sebarang masalah untuk mengambil makanan tambahan. Namun kita tidak boleh bergantung kepada makanan tambahan semata-mata untuk kesihatan kita. Pastikan diet keseluruhan adalah baik, kehidupan yang cergas (tidak semestinya bersenam) dan gabungan makanan tambahan. Barulah berkesan.

Nota: Ada sesetengah produk makanan tambahan mempunyai kos yang agak tinggi untuk penggunaan jangka panjang. Whey protein boleh digunakan kerana lebih ekonomi.

 

7) Tidak Tahu Keperluan Kalori

Adalah sukar untuk mengawal makan sekiranya tidak tahu keperluan kalori harian (DCR) anda. Nilai DCR seseorang adalah unik dan bukan angka anggaran average. Pastikan anda mengenalpasti DCR anda.

 

8) Diet Jangka Pendek

Ramai yang beranggapan diet adalah program menurunkan berat badan dalam tempoh 12 minggu ataupun program jangka pendek. Sedangkan diet itu sendiri  adalah “amalan pemakanan”. Maka diet yang baik sepatutnya diamalkan sepanjang hidup anda.

 

9) Elak Makanan Tempatan

Kita tidak perlu mengelakkan kari, gulai, nasi lemak atau sebarang makanan tempatan kerana yang paling penting adalah faham keperluan kalori. Spaghetti, pizza, sandwich, pasta, meatballs pun boleh menggemukkan anda sekiranya berlebihan.

 

10) Terlalu Fokus Kepada Satu Perkara

Salah faham sering berlaku dengan beranggapan makan oats atau minum air kosong semata-mata boleh kurus. Diet yang baik adalah merangkumi semua jenis makanan/minuman yang meliputi keperluan harian dan jangka masa panjang.

 

Anda juga boleh merujuk cara Turun 10 KG Dalam Masa Sebulan atau Kurus Optimum Dengan Konsep 3B.

 

Selamat berdiet!

 

Terima kasih 🙂

 

iR Naimah Wahab
SMS/WhatApps: 019-937 7380
SID: 1001144

 

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

4 thoughts on “10 Kesilapan Sewaktu Berdiet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge