• Putrajaya, Malaysia
  • June 18, 2024

Sebenarnya entri berhubung kesihatan saraf ini terhasil kerana ada di antara anak buah saya yang mengalami masalah saraf. Untuk membantu beliau, saya cuba untuk mendapatkan maklumat yang berkaitan. Jadi untuk rujukan bersama, saya kongsikan kat blog ni.

 

 

supplement untuk kesihatan sistem saraf

 

Sistem Saraf Manusia

 

Sistem saraf merupakan sistem tubuh yang agak sensitif kerana ianya merupakan perkara pertama yang mendapat kesan sekiranya kita mengalami tekanan, ketegangan dan beremosi.

 

Sebab tu, kita perlu kawal perasaan kita. Apabila kita stress atau tertekan, ia bukan sahaja menganggu mood harian kita, malah boleh menyebabkan kita mendapat penyakit yang berbahaya dalam jangka waktu yang panjang.

Seperti pengalaman dua orang kawan saya, beliau yang terlalu stress telah mendapat penyakit hipertiroid manakala seorang lagi teman saya yang menghadapi bebanan perasaan telah mengalami masalah jantung.

 

Walaupun mereka dah tidak stress sekarang ni, namun penyakit  yang dihidapi oleh mereka sewaktu stress dulu tu masih ada. Betapa dasyatnya akibat terlalu stress atau tension, kan?

 

7 Supplement Yang Menyokong Kesihatan Saraf

 

Bagi pemakanan seharian, lebihkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran serta bijirin penuh yang kaya dengan magnesium. Ikan salmon juga sangat kaya dengan asid lemak Omega-3. Produk tenusu turut menyokong kesihatan saraf keranan kaya degan kalsium namun sangat digalakkan mengambil produk tenusu rendah lemak seperti yogurt, susu skim dan keju mozarella.

 

Makanan tambahan (vitamin/supplement) yang sangat disyorkan untuk kesihatan saraf kita ialah:-

 

1) Asid Lemak Penting (Essential Fatty Acid/EFAs)

EFAs memberi faedah kepada setiap sel dalam tubuh termasuk sel-sel saraf. Ia akan membantu dalam penghantaran impuls saraf. Omega-3 EFA seperti DHA dan EPA adalah sangat penting, namun sumber makanan daripadanya adalah terhad.

Sumber Vitamin Shaklee: Omega Guard

 

2) Kalsium

Kalsium adalah sangat penting untuk impuls (isyarat/gelombang) saraf, terutamanya dalam penggabungan dengan magnesium.

Sumber Vitamin Shaklee: Ostematrix

 

3) Magnesium

Magnesium adalah supplement nombor satu untuk merehatkan/menenangkan saraf. Kalsium untuk tulang, manakala magnesium untuk saraf. Ia sangat penting untuk impuls saraf, yang mana kekurangannya akan menyebabkan rasa cepat marah dan mudah cemas (darah gemuruh).

Sumber Vitamin Shaklee: Ostematrix

 

4) B Complex

11 jenis Vitamin B sering dirujuk sebagai vitamin untuk tekanan kerana ianya penting untuk kesihatan dan sistem saraf. Sumber makanan yang mengandungi B Complex termasuklah beras perang, bijirin penuh, sayuran berdaun dan yis bir.

Sumber Vitamin Shaklee: B Complex

 

5) Lecithin

Lecithin yang kaya dengan choline berfungsi untuk penghantaran yang betul impuls saraf daripada otak melalui sistem saraf pusat. Ia tururt berperanan melindungi serta membaiki saraf. Disyorkan mengambil 1-2 sudu besar Lecithin dalam bentuk serbuk atau 1200-2400 mg dalam bentuk gel lembut.

Sumber Vitamin Shaklee: Lecithin

 

6) Chamomile

Sesiapa yang perlu untuk menghilangkan stress (destressing) patut mencuba chamomile sama ada dalam bentuk teh, makanan tambahan atau minyak pati (essential oil).

 

7) Taurine

Asid amino taurina yang berkepekatan tinggi terdapat di dalam sistem saraf pusat. Ia adalah penting untuk membantu dua mineral penting untuk kesihatan saraf iaitu kalsium dan magnesium untuk berfungsi dengan lebih cekap lagi.

Sumber Vitamin Shaklee: Cinch Energy Tea Mix

 

Sebenarnya ada banyak lagi vitamin yang berkaitan dengan kesihatan saraf ni. Hampir kesemua keperluan vitamin untuk saraf terdapat di dalam multivitamin VitaLea dan Meal Shake.

 

Untuk orang dewasa, boleh digabungkan VitaLea, B Complex dan Omega mana kala untuk kanak-kanak pula digalakkan mengambil Meal Shake dan Omega.

 

Sekiranya mempunyai bajet, sangatlah disyorkan mengambil Vivix.

 

Anda ingin mencuba vitamin untuk saraf?

 

Anda boleh order sendiri supplemet saraf atau hubungi saya untuk membantu.

 

Hubungi saya untuk konsultasi terbaik sekarang 🙂

 

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Shaklee ID: 1001144

 

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

9 thoughts on “7 Jenis Supplement Utama Untuk Kesihatan Saraf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge