• Putrajaya, Malaysia
  • May 19, 2024

Apakah Sakit Sendi (Arthritis)?

Sakit sendi seluruh badan
Sakit Sendi

Artritis adalah keradangan pada sendi-sendi. Terdapat pelbagai jenis artritis. Golongan tua dan muda boleh mendapat artritis. Artritis yang paling lazim ialah artritis reumatoid dan osteoarthritis.

Osteoarthritis
Osteoartritis ialah keadaan di mana terdapat kemusnahan pada rawan yang menyelaputi sendi-sendi. Ia biasanya berlaku pada mereka yang telah lanjut usia dan pada mereka yang sendinya sering meregang ekoran bekerja keras dan obesiti. Sendi-sendi yang selalu terlibat adalah sendi pinggang, lutut dan tulang belakang.

Rheumatoid Arthritis

Penyakit ini memberi kesan terutamanya pada sendi-sendi di bahagian jari-jemari dan pergelangan tangan. Sendi-sendi lain yang turut terlibat adalah pada bahagian bahu, lutut dan kaki. Perawatan yang awal harus dimulakan untuk mengurangkan kecaccatan.

Penawar/Rawatan Sakit Sendi

Supplement yang dicadangkan untuk merawat sakit sendi ialah Advanced Joint Health Tablet (AJHT).

Vitamin Sendi terbaik
Vitamin Sendi terbaik

AJHT merupakan satu formulasi proprietari yang mempunyai kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Kandungan ramuan aktif bertindak pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi.

Ekstrak unique Boswellia aktif dengan pattern tertunda, ekstrak jagung dan nutrien penting lain termasuk Zink, Tembaga, Mangan dan Vitamin C dapat membantu meningkatkan keselesaan sendi dan pergerakan.

AJHT juga bagus untuk sakit lutut, gout dan slip disc selain daripada sakit sendi. Kombinasi AJHT , Omega Guard dan Ostematrix akan memberikan kesan penyembuhan yang optimum.

Supplement-suplement lain yang boleh dipilih ialah:-

Supplement#1: Omega Guard

Minyak Ikan Terbaik di dunia
Minyak Ikan Terbaik


Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan  Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.

Maka, pengambilan Omega Guard mampu mengurangkan keradangan yang berlaku pada sendi yang terlibat. Ia sekaligus dapat mengurangkan bengkak dalaman.

Supplement #2: Ostematrix

Ostematrix Shaklee Kalsium Terbaik Malaysia
Sumber Kalsium Terbaik

Apabila berlaku sakit sendi, ianya turut menjejaskan tulang yang bersambung dengan sendi tersebut. Pengambilan Ostematrix membekalkan kalsium yang mencukupi untuk penjagaan tulang dan gigi.

Kandungan magnesium, Viamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese membantu dalam memelihara kesihatan tulang dan gigi yang baik. Sekaligus ianya membantu dan mempercepatkan penyembuhan sakit sendi dan tulang yang terlibat.

Supplement #3: Vivix

Vivix vitamin terbaik
VIVIX: 1001 Khasiat

Mengimpak 4 mekasnisme anti penuaan:-

  1. melidungi dan membaiki DNA
  2. memberi impak positif kepada pengawalan genetik
  3. menggalakkan pembentukan mitochondria di dalam sel
  4. melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebabkan kerosakan sel

Supplement #4: Collagen

collagen shaklee terbaik
Collagen Makanan Sendi

50 % daripada tulang rawan pada sendi kita terdiri daripada collagen. Apabila collagen tersebut makin haus, sendi semakin rosak. Seterusnya mengakibatkan sakit sendi dan tulang. Collagen Shaklee membantu untuk top-up kembali collagen yang telah haus tadi sekaligus merawat masalah sendi dan tulang yang berlaku.

Supplement tambahan yang dicadangkan ialah Alfafa.

Alfafa Sebagai Detox Terbaik
Alfafa Sebagai Detox Terbaik

Fungsi Alfafa adalah sebagai detox iaitu menyingkirkan lemak, kolestrol, toksik dan bahan tidak perlu secara lembut dari badan. Namun, pengambilan Alfafa memerlukan pegambilan air yang banyak.

AWAS!!! Alfafa tidak disarankan kepada pengidap SLE.

*******************************************************************************************

NOTA: Setiap keuntungan daripada pembelian produk Shaklee bermula Disember 2013 – Febuari 2014 akan disalurkan ke dalam Tabung Dana Mangsa Banjir.

Hubungi saya untuk mendapatkan supplement sendi anda dan orang tersayang.

Terima kasih 🙂

Pengedar Sah Shaklee Putrajaya dan seluruh Malaysia,

New-Name-Card

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge