• Putrajaya, Malaysia
  • June 18, 2024

Penyakit kanser merupakan bidang yang paling dinamik dari segi penyelidikan ke atas resveratrol. Resveratrol merupakan penawar semulajadi pertama kerana bukti telah menunjukkan ia dapat menyekat atau menghentikan sama sekali bebererapa peringkat kanser.

Resveratrol Penawar Penyakit Kanser

Resveratrol telah dibuktikan dapat menentang penyakit kanser in vitro di semua ketiga-tiga peringkatnya iaitu permulaan, penggalakan dan kemaraan. Resveratrol bukan sahaja mencegah kanser, ia juga kini disyorkan sebagai rawatan tambahan.

Institut Kesihatan Naisonal (NSH, USA) kini sedang menganjurkan satu ujian klinikal untuk menyiasat keupayaan resveratrol untuk menentang usus besar.

Resveratrol boleh menghalang kanser dalam beberapa cara:-

  • Ia boleh menyekat penyerapan estrogen dan androgen (tidak kira sel kanser itu mempunyai reseptor positif atau negatif)
  • Ia boleh memodulasi ekspresi gen
  • Ia boleh menyebabkan sel kanser mati melalui proses  penyahhasetilan

Di Australia, penyelidikan lanjut tururt membuktikan resveratrol untuk menyekat kemampuan sel kanser untuk metasis ke dalam tulang pada kadar 30% hingga 71%.

 

 

Resveratrol Mengahalang Sel Kanser Tanpa Memudaratkan

Resveratrol telah dibuktikan efektif melawan pelbagai jenis kanser, sama ada pada peringkat menghindar ataupun rawatan. Kebolehannya menghentikan kanser berkait rapat dengan kemampuannya membezakan sel kanser dan sel sihat.

Ubat terapi kimo tidak spesifik ketika menyerang sel kerana ia menyerang sel kanser dan sel sihat dalam masa yang sama. Sebaliknya, resveratrol tidak merosakkan sel sihat, tetapi melindungi sel sihat sewaktu mematikan sel kanser.

Di antara kemampuan resveratrol yang agak popular termasuklah kemampuannya menghilangkan radikal bebas, mengaktifkan atau menyahaktif enzim penting gen, hormon dan kimia tubuh. Kajian menunjukkan resveratrol memberi kesan yang ketara kepada kanser yang berkaitan gen.

Di antara tindakan lain resveratrol ialah bertindak mengaktifkan gen penumpas tumor dan gen yang menyahtoksik bahan kimia. Ia juga membantu menahan gen yang membolehkan sel kanser berhubung antara satu sama lain.

 

 

resveratrol vs kanser, barah, cancer

 

Poliphenol Resveratrol

Resveratrol dan poliphenol berkaitannya turut melindungi DNA sel, menghalang kimia dan radiasi yang menyebabkan kanser, serta melawan radikal bebas dan inflamasi.

 

Mitochondria

Penyelidik dari University of Rochester (terbitan Mac, 2008) membuktikan untuk pertama kalinya yang resveratrol boleh membantu memusnahkan sel kanser pankreas dengan menembusi sumber tenaga teras sel, atau mitochondria, dan melumpuhkan fungsinya.

Motochondria mempunyai DNAnya sendiri dan mempunyai kebolehan untuk membekalkan tenaga kepada sel secara berterusan apabila berfungsi dengan betul. Menghentikan sumber tenaga secara teorinya menghentikan kanser. Resveratrol mengangganggu sumber tenaga sel-sel kanser.

 

Testimoni Vivix Membantu Pesakit Kanser

 

 

resveratrol vs kanser, barah, cancer

 

resveratrol vs kanser, barah, cancer

 

resveratrol vs kanser, barah, cancer

 

Banyak bukti dan penemuan yang telah diperolehi yang menyatakan resveratrol mampu membantu pesakit kanser. Apa yang paling penting ialah kehidupan dan kesihatan yang bakal dinikmati oleh pesakit kanser selepas itu. Tidak perlu lagi menjalani sesi kemoterapi yang sangat menyakitkan sebagaimana yang pernah dikongsikan oleh Master Law yang pernah mengidap kanser paru-paru.

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Page: Myliferia

Shaklee ID: 1001144

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge