Haaaa…ni dia bukti ikan keli tak meletup bila digoreng.
Berani akak hang ni nak hendap dekat-dekat…hehehe
Tapi sila berhati-hati jugak sebab ada lah kadang-kadang sesekali tu dia meletup. Maybe kena kat area tak berkelar atau mungkin sebab lain.
Kalau tak, sebelum ni, asal goreng keli, letak jer ikan dalam kuali, mesti cepat-cepat tutup dengan tudung periuk. Lepas tu lari jauh-jauh. Nanti dia dia akan meletup dengan amat dashyat sekali….hoho
Tips Elak Minyak Panas Terpercik Semasa Goreng Ikan Keli
Ni ha cara-cara nak elak keli meletup apabila digoreng.
1. Bersihkan ikan keli.
2. Kelar badan keli rapat-rapat. Suka hatilah nak potong ke tak atau nak potong dulu sebelum kelar atau tak.
3. Gaul ikan dengan garam kunyit atau sebarang rempah.
4. Gaul pula dengan 1-2 sudu besar tepung jagung.
5. Dalam minyak panas pun taburkan sedikit tepung jagung. Anggaran dalam 1-2 cubit gitu.
6. Goreng
7. Nikmatilah saat menggoreng ikan keli tadi tanpa letupan yang menyeramkan….hihihi
Selamat mencuba ok???
Naimah Wahab