• Putrajaya, Malaysia
  • May 19, 2024

Semalam saya ada berkongsikan tentang Food Interval Dalam 3 Langkah Mudah Turunkan Berat Badan Tanpa Berdiet. Hari ni, seperti yang dijanjikan, saya akan berkongsi bab 2 pula. Rasanya dalam Meal Interval tu, sedikit sebanyak pun dapat merungkai salah faham dan kebuntuan kita tentang bagaimana nak ambil makanan dalam tiap-tiap hidangan kan

 

3  Tips makan Secara Betul (sambungan)

#2: Nisbah Nutrisi Setiap Hiangan

Setiap sajian perlu mengandungi protein, karbohidrat dan lemak.

Contoh protein adalah seperti, daging, ayam ,ikan, tauhu, susu soya, susu, produk tenusu. Karbohidrat pula bukanlah tertumpu kepada semua jenis nasi dan roti sahaja, malah termasuklah sayur-sayuran. Lemak pula seperti minyak zaitun, mentega, mentega kacang.

 

Diet & Karbohidrat

Sesetengah diet mengamalkan diet yang agak ketat seperti mengeluarkan terus karbohidrat dari hidangan. Sebenarnya, diet yang betul tidak bermakna perlu elakkan karbohidrat.

Sekiranya kita mengambil karbohidrat terlalu sedikit (tidak mencukupi), badan akan mula menyimpan lemak dan berhenti membakar lemak. Dalam proses nak kurus, perkara inilah yang paling kita tidak mahu.

Sekiranya mengambil karbohidrat terlalu banyak (terlebih) pula, badan akan menyimpan terlalu banyak lemak. Pada masa yang sama juga akan menurunkan paras tenaga dalam tubuh. Inilah salah satunya punca kegemukan yang berlaku pada kita.

Jadi, kunci utamanya ialah mengambil semua nutrisi dalam setiap hidangan dengan nisbah yang betul.

Apakah Nisbah Makanan Yang Betul Setiap Hidangan

 

meal plan - pelan makanan sihat dan berkhasiat

 

Untuk mendapat kadar anggaran nisbah nutrisi setiap hidangan, ambil protein dan karbohidrat dengan kadar yang hampir sama. Manakala lemak pula diambil dengan kadar yang paling sedikit.

Katakan protein, karbohidrat dan lemak merangkumi pengiraan 100%, protein dan karbohidrat boleh diambil dengan kadar nisbah yang sama iaitu 40%-40% atau lebihkan sedikit protein dengan kadar nisbah 45% protein dan 35% karbohidrat.

Seterusnya lemak hanya diambil 20% dengan aggaran satu sudu kecil. Dengan kata lain, pengambilan lemak adalah secara paling minima.

 

Dengan memastikan nisbah kadar nutrisi setiap hidangan kita seimbang, maka badan kita akan memperolehi nutrisi penting yang diperlukan. Maka, badan akan dapat membakar lemak secara maksima. Proses nak kurus pun jadi makin pantas.

Lepas ni, jangan risau lagi untuk mengambil karbohidrat. Kalau tak, takkanlah pakar kecergasan iaitu Encik Kevin Zahri boleh keluarkan kenyataan, nak kurus, jangan elak nasi. Yang penting keseimbangan nutrisi dalam setiap hidangan.

 

Jangan lupa sambungan part terakhir 3 Langkah Mudah Turunkan Berat Badan Tanpa Berdiet ni tau. Amalkan ketiga-tiga tips ni, inshaa Allah kita lebih sihat, cergas dan langsing 🙂

 

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

 

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Page: KurusLangsingSebelumRaya

Shaklee ID: 1001144

 

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge