• Putrajaya, Malaysia
  • May 19, 2024

Tekanan merupakan satu tindak balas badan kita terhadap pelbagai situasi yang berbeza. Tahukah kita sebagai ibu bapa kanak-kanak turut mengalami tekanan seperti orang dewasa? Cuma mungkin dapat situasi sedikit berbeza mengikut tahap perkembangan mereka.

Sebenarnya tekanan di dalam diri kanak-kanak adalah perkara biasa, yang merupakan sebahagian daripada proses pembesaran, melalui fasa baru serta pengalaman dalam kehidupan.

 

Situasi Yang Boleh Menjadi Tanda Anak Kecil Sedang Stress

 

4 punca yang menyebabkan anak-anak stress 4

 

1)Perubahan Besar/Utama

Pertambahan ahli baru dalam keluarga seperti kehadiran bayi lelaki atau perempuan yang baru lahir, berpindah atau pun pergi ke sekolah buat pertama kalinya boleh memberi gangguan dan rasa tidak selesa serta masalah kepada anak-anak kita.

Situasi ini berlaku ekoran kerana rutin harian anak-anak tersebut telah berubah.

 

 

 

4 punca yang menyebabkan anak-anak stress2

 

2) Isu-isu Rumahtangga

Sama ada terdapat sedikit perselisihan faham di antara ibu dan ayah, ataupun masalah kewangan, anak-anak boleh mengesan atau merasai sesuatu yang tidak kena di dalam rumah.

Keadaan ini akan membuatkan kanak-kanak tersebut berasa bersalah dan merasakan yang merekalah menjadi punca terhadap masalah tersebut.

 

 

 

4 punca yang menyebabkan anak-anak stress 3

 

3) Tekanan Sekolah

Kanak-kanak yang sedang membesar serta telah bersekolah tidak terkecuali mengalami tekanan daripada rakan sebaya dan situasi ini sangatlah mencabar.

Biasanya kanak-kanak akan bertindak dan beraksi atau mengenakan pakaian tertentu apabila ingin turut sama berada di dalam kelompok tertentu. Kiranya macam satu gang gitu.

Selain daripada itu, kanak-kanak turut berasa tertekan apabila ingin mendapat gred atau keputusan yang bagus serta cemerlang dalam peperiksaaan.

 

 

 

cara tangani tekanan kanak-kanak

 

4) Mencari Perhatian

Ada masanya, malah ramai ibu bapa yang mengabaikan untuk menghabiskan masa bersama anak-anak mereka ekoran jadual kerja yang terlalu sibuk.

Kanak-kanak selalunya memerlukan perhatian yang lebih dari ahli keluarga terutamanya ibu bapa dan para guru.

 

Memandangkan stress di kalangan anak-anak adalah suatu perkara normal, ianya bukannlah perkara yang perlu dibimbangi secara melampau oleh ibu bapa.

Namun sekiranya masalah ini tidak ditangani dengan segera, ia boleh memudaratkan lagi keadaan anak-anak tersebut.

Apa yang paling penting ialah ibu bapa perlu memainkan peranan untuk menenangkan sekaligus memberi semangat dan panduan kepada anak-anak mereka agar dapat bertindak sewajarnya. Secara tidak langsung, anak-anak akan dapat melalui dan menangani stress mereka tanpa bertindak di luar kawalan. Bantu anak kita untuk menangani stress secara bijaksana.

 

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Page: Myliferia

Shaklee ID: 1001144

 

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

5 thoughts on “4 Sebab Mengapa Anak Kita Mengalami Tekanan (Stress)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge