• Putrajaya, Malaysia
  • May 19, 2024

Penyakit kronik adalah penyakit yang yang dihidapi dalam jangka waktu yang lama sehingga bertahun-tahun, menjadi semakin berat/parah, berkekalan dan sering berulang-ulang. Penyakit kronik biasanya boleh menyebabkan kematian. Contoh penyakit kronik ialah diabetes mellitus, TBC, kanser dan penyakit jantung.

 

Memahami Punca Penyakit Kronik

Mitochondria adalah organ terkecil yang berada di dalam sel. Ia bertanggungjawab dalam menghasilkan tenaga adenosine triphosphate (ATP). Tenaga inilah yang digunakan oleh kita untuk menjalankan kehidupan dan melakukan aktiviti seharian.

Selain daripada melakukan aktiviti seharian seperti pergerakan tubuh badan, tenaga dalam bentuk ATP ini juga digunakan dalam proses penghadaman, perkumuhan dan segala aktiviti di peringkat sel.

Tanpa tenaga ATP, sel-sel tubuh akan mati. Jika banyak sel yang mati dalam organ, ia akan menyebabkan kegagalan fungsi organ tersebut.

 

Kegagalan Fungsi Organ

Akibat sel yang mati tadi, akhirnya organ tersebut tidak berfungsi langsung. Inilah yang berlaku kepada pesakit ginjal yang terpaksa menjalani hemodialysis kerana sel-sel ginjalnya telah mati dan membentuk parut (fibrosis) sehingga menyebabkan ginjal mereka menjadi kecil dan kecut.

 

Mitokondria Gagal Menghasilkan Tenaga

Jadinya, punca kegagalan organ dan penyakit kronik yang lain ialah apabila mitokondria gagal menghasilkan tenaga ATP yang secukupnya, menyebabkan sel tidak cukup tenaga untuk menjalankan tugasnya sebagai sel yang aktif.

Bayangkan diri kita yang letih kerana tidak makan dalam sehari. Nak buat kerja-kerja seharian pun rasa tak larat. Ini kerana, setiap pergerakan tubuh kita ni memerlukan tenaga yang diperolehi daripada makanan yang kita ambil.

Kalau tak makan beberapa hari lagi, kita menjadi semakin lemah. Jika dibiarkan kelaparan selama beberapa minggu, pasti kita akan mati.

 

Sumber: MJ

 

Agen Jana Tenaga & Gerakkan Mitochondria

 

kehebatan dan keistimewaan vivix

 

Tahukah anda terdapat suplemen yang boleh bertindak menjadi agen penjana tenaga dan penggerak kepada mitokondria? Ia adalah Vivix!

 

Vivix Bertindak Dengan 4 Cara

1) Mempertahankan Sel (Cell Defense)

 

kehebatan dan keistimewaan vivix

 

Pengawalan genetik menyumbang kepada dateriorasi (kemerosotan) umur pada tahap selular. Di dalam satu penemuan utama kajian klinikal menunjukkan ramuan Vivix mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang membantu mempertahankan sel serta melambatkan penuaan tahap selular.

 

2) Memberi Tenaga Kepada Sel (Cell Energy)

 

Vivix-memberi-tenaga-kepada-sel

 

Mitochondria (penjana tenaga) di dalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan mitochondria menurun, fungsi sel turut menurun. Ramuan Vivix menggalakkan Biogenesis (pembentukan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.

 

3) Membaiki Sel (Cell Repair)

 

Vivix-membaiki-sel

 

Setiap hari, setiap sel diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan-serangan ini merosakkan pangkalan data genetik yang menghasilkan satu ‘typo’ atau kesilapan yang lebih dikenali sebagai mutasi sel. Ramuan Vivix membaiki sel-sel DNA.

 

4) Meningkatkan Prestasi Sel (Cell Performance)

 

 

kehebatan dan keistimewaan vivix

 

Penimbunan protein AGE (Advanced Glycation End Products) boleh menyebakan kerosakan tahap selular yang akan menganggu kekuatan dan usia sel. Ramuan Vivix adalah 10 kali lebih kuat daripada resveratrol (kandungan unik dalam Anggur Muscadine) untuk melambatkan pembentukan protein AGE.

 

Sekarang baru nampak kan, mengapa Vivix ni sangat berharga? Sampai ada yang menggelarkannya sebagai tonik ajaib. Ramuan Vivix dapat membantu mencegah dan mengurangkan masalah penyakit kronik sehingga ke akar umbi. Mencegah lebih baik daripada mengubati. Apabila diserang penyakit kronik, tiada nikmat lagi harta kekayaan bertimbun-timbun.

 

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Page: Myliferia

Shaklee ID: 1001144

 

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

4 thoughts on “Bagaimana Memahami Punca Penyakit Kronik Boleh Berlaku?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge