• Putrajaya, Malaysia
  • September 29, 2022
cara daftar ahli shaklee

“Ina, hang buat apa dah sekarang? Ali, kau kerja kat mana lepas balik daripada overseas tahun lepas?”

Inilah antara killer atau favourite soalan yang sering diberikan oleh orang tua atau saudara mara kepada fresh graduate atau anak muda lepasan SPM apabila berkumpul ramai-ramai, contohnya sewaktu hari raya.

Kalau kita sebagai orang muda ni dah ada pekerjaan tertentu walaupun bukan bidang yang dipelajari, ok lah kan, tapi kalau sedang menganggur a.k.a. tanam anggur, memang akan rasa stress.

Sekali dua tu ok lagi, tapi kalau kerap sangat ditanya, beserta dengan nasihat-nasihat sinis seolah-olah kita ni cerewat sangat nak pilih kerja, mau mogok tak keluar bilik apabila orang datang atau malas nak berkunjung ke rumah saudara-mara.

 

cara daftar ahli shaklee

 

Memang rasa down dan rendah diri bila berhadapan dengan situasi macam ni. Nak-nak kalau kita ni adalah orang lelaki.

Benarkah Golongan Muda Cerewet Nak Cari Kerja?

Mungkin ada segelintir memang macam ni, nak pilih kerja ikut kelulusan. Tapi ramai jer sekarang ni yang asal ada peluang je, terus bekerja walaupun gaji dan benefit yang sepatutnya mereka dapat jauh daripada kelayakan yang sepatutnya.

Tapi apakan daya, banyak lagi bebanan hutang, terutamanya pinjaman pelajaran seperti PTPTN yang perlu dijelaskan.

Kalau tak bayo kang, akan diambil tindakan pulak, ye idok?

 

Dilema Anak Muda Mencari Pekerjaan

Macam zaman sekarang ni, jika dilihat di dalam sektor kerajaan, ramai betul anak muda lepasan universiti, bila dah habis belajar, tak dapat peluang pekerjaan.

Perkara ni bukan berlaku kepada graduan dalam negara jer, malah pelajar lepasan luar negara turut tidak terkecuali.

Apabila polisi kerajaan memanjangkan lagi tempoh persaraan kakitangan, lagilah terhimpit golongan muda ni.

Dah lah susah nak dapat post, bila dah dapat kerja, stuck pula daripada kenaikan pangkat ekoran golongan yang septutnya dah pencen, masih lagi bekerja.

Jadi potensi serta kerjaya anak muda turut terganggu. Tak naik pangkat, gaji pun tak gerak banyak, maaaaa.

Sekarang ni pula, tak kiralah majikan kerajaan atau swasta, memang lebih suka ambil pekerja kontrak.

Sebabnya pihak majikan tidak terikat dengan peraturan yang lebih ketat dalam undang-undang buruh apabila mengambil pekerja tetap. Point utamanya juga sebab nak kurangkan kos nak bayar gaji dan benefit kepada pekerja.

Dengan pekerja kontrak, organisasi tidak terikat untuk terus membayar gaji jika perniagaannya tidak maju seperti yang disangka.

Tamat saja kontrak, organisasi tiada tanggungjawab untuk terus mengambilnya bekerja. Jimat dah gaji seorang pekerja. Tidak perlu runsing dan berhabis duit berbanding kalau memecat pekerja tetap (contohnya VSS, etc).

Tambahan pula, kebanyakan benefit coverage seperti medical juga tidak perlu ditanggung oleh organisasi tersebut. Pandai-pandailah pekerja kontrak tersebut gunapakai upah yang ada untuk keperluan keluarga, seluruhnya.

Walaupun gaji pekerja kontrak lebih tinggi daripada pekerja tetap, namun hakikat sebenarnya, gaji mereka tetap lebih rendah sekarang ni. Nak-nak pekerja baru.

Lepastu pulak, tempoh kontrak pun biasanya sangat pendek iaitu antara 6-12 bulan.

Kalau sambung pun, sampai sudah belum tentu diserap sebagai pekerja tetap.

 

cara daftar ahli shaklee

 

Alahai nasib badan.

 

Peluang Jana Pendapatan Anak Muda Zaman Sekarang

Akibat daripada hidup yang semakin menghimpit, maka ramailah anak muda yang menceburi pelbagai jenis bidang perniagaan atau melakukan “second job” untuk menampung keperluan hidup.

Di antara pekerjaan yang menjadi pilihan anak muda pada masa kini adalah perniagaan online.

Bila dah online ni, memang kita dapat laksanakan pada bila-bila masa dan di mana jua kita berada.

Salah satu bisnes online yang mampu membantu golongan belia membina kerjaya yang lebih kukuh adalah bisnes Shaklee.

 

Kenapa Shaklee Pilihan Terbaik Bantu Jana Pendapatan?

 

1) Modal Sangat Rendah

Nak daftar ahli Shaklee, yuran keahlian hanya RM 68.90. Pos ke Semenanjung RM 10.60 dan ke Sabah Sarawak RM 21.20. Flat rate. Tak sampai pun seratus ringgit.

Jadi, kalau apa-apa berlaku, kalau bisnes belum booom lagi ke, tak terasa hati sangat.

 

2) Landmark Study

Shaklee satu-satunya syarikat suplemen yang ada Landmark Study. Landmark Study ni macam cop mohor terbesar lah untuk mana-mana syarikat yang menghasilkan produk. Nak-nak produk yang kita ambil sebagai makanan atau minuman.

 

3) Perniagaan Yang Boleh Diwariskan

Maknanya, kalau mak ayah yang buat bisnes Shaklee ni dah capai tahap tertinggi, bonus dah lebat tiap-tiap bulan, katakan mereka dah takde, anak-anak mereka boleh meneruskan legasi perniagaan mereka ni.

Bagus kan? Takdelah tinggalkan anak sehelai sepinggang.

 

4) “Sentiasa Selamat, Berkesan dan Mesra Alam”

Inilah tagline Shaklee. Ala-ala kenyataan “berani mati” kan? Hehehehe. Kalau tak ada bukti, takkan pihak Shaklee berani nak gunakan tagline ni kan?

 

5) Pelan Pemasaran Yang Adil & Patuh Syariah

Dalam Shaklee, semua pengedar yang layak, berhak mendapat bonus, setimpal dengan usaha mereka. Tiada istilah Upline goyang kaki! We sign our own cheque! Selain bonus tunai, ada peluang dapat percutian 5 bintang PERCUMA! Paling utama, bisnes Shaklee ialah MLM patuh syariah!

 

6) Peluang Bekerja Dari Rumah

Bisnes Shaklee boleh dilakukan secara part-time atau full time, dan boleh dijalankan dari rumah sahaja sambil jaga anak-anak sendiri 24/7. Yang penting, ada smartphone dan internet!

 

7) Bisnes Shaklee, Bisnes bermentor

Selain dari product knowledge dan pemasaran bisnes, kumpulan kami turut ditekankan dengan amalan kerohanian. Bisnes yang baik ialah bisnes yang semakin mendekatkan kita pada Allah, bukan sebaliknya. Sebab itu sangat penting untuk memilih kumpulan Shaklee yang betul!

 

Kalau adik-adik fresh graduate atau yang sedang mencari kerja nak cuba menceburi bidang perniagaan Shaklee, silalah whatapps akak di 019-9377380 ye. InsyaaAllah akak bantu guide adik-adik semua.

 

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Page: Myliferia

 

 

 

Walaupun zaman teknologi kita beredar dengan pantas, namun tak semua anak muda pada masa kini dapat mengikuti dan mengejar kepantasan perubahan tersebut.

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

2 thoughts on “Cabaran Anak Muda Zaman Sekarang Yang Semakin Menghimpit

    1. Tak semua cerewet, malah ramai yang jadi mangsa keadaan. Cumanbezanya, siapa yang mahu berubah ke arah yang lebih baik, perlulah bertindak segera. Jangan terlalu memilih kerja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge