• Putrajaya, Malaysia
  • July 15, 2024

Masalah susu tersumbat sering terjadi di kalangan ibu yang sedang menyusu bayi. Susu tersumbat ni bukan hanya melibatkan kes bengkak susu, malah kalau miss B tak bengkak pun, para ibu masih boleh terkena masalah susu tersumbat ni.

Kadang-kadang susu tersumbat ni boleh berlaku pada bahagian-bahagian tertentu miss B para ibu. Contohnya nipple, bawah ketiak, atau mana-mana part miss B.

Saya pun pernah mengalami masalah susu tersumbat ni. Andaikata lepas masalah susu tersumbat ni selesai, para ibu mengalami masalah susu merudum pula, boleh rujuk video kat bawah ni.

 

 

Sebab Berlakunya Susu Tersumbat

Banyak punca berlakunya susu tersumbat, namun di antara 2 punca utamanya ialah terdapat lemak susu yang terkumpul, tersekat dan tiada jalan keluar serta luka dan yang juga boleh menyebabkan jangkitan kuman.

 

Bagaimana Mengatasi Masalah Susu Tersumbat

Kalau terkena susu tersumbat ni, sakitnya tu memang sangat sakit. Tak boleh nak gambarkan dengan kata-kata.

Tapi lebih kurangnya, memang tak boleh sentuh part sakit tu. Saya haritu, sambil menyusu, sambil menahan kesakitan.

Kebetulan time tersebut adalah waktu dalam proses nak bercerai susu dengan anak.

Rasanya lebih seminggu gak terseksa sakit. On off dalam 2 kali gitu.

Sehinggalah saya teringat tentang Lecithin.

Malam tu, saya terus telan Lecithin. Menjelang pagi, saya dapati sakit susu tersumbat saya semakin berkurangan.

Siang tu, makan lagi Lecithin bersama Vitamin C. Alhamdulillah, rasanya hampir 80-90% sakit menghilang walaupun bengkak part tertentu masih ada.

Rasanya, dalam 2-3 hari memang ketara sangat perubahannya. Bengkak pun mulai surut dalam masa 5-6 hari.

Bagaimana Lecithin & Vitamin C Mengatasi Susu Tersumbat?

Lecithin ni adalah pengemulasi lemak. Atau nak senang faham, ia adalah pemecah lemak. Jadi kat sini, Lecithin telah memecahkah susu yang telah membeku dan tersumbat pada kalenjar susu.

Vitamin C pula mengandungi kolagen. Ia bertindak seal (tampal) luka pada kalenjar susu. Ini sekaligus mengurangkan kesakitan serta menyembuhkan luka.

Vitamin C ni juga meningkatkan imun tubuh melawan kuman punya penyakit.

 

Boleh tengok kat sini banyak lagi video testimoni kesihatan dan muhasabah diri yang super best!!!.

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

 

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Facebook: Naimah Wahab

Shaklee ID: 1001144

 

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

2 thoughts on “Cara Rawat Susu Tersumbat Dengan Cepat & Mudah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge