• Putrajaya, Malaysia
  • May 25, 2024

Keperluan Wanita Mengandung Jaga Pemakanan

Semasa mengandung, wanita akan mengalami perubahan hormon, fizikal serta emosi yang sangat ketara. Sebahagian besar perubahan ini sangat dipengaruhi oleh pemakanan harian ibu hamil. Oleh itu, wanita mengandung perlu menitik beratkan …

Tips Memilih Baju Mengandung Agar Pelaburan Berbaloi

Biasanya, apabila kandungan dah menginjak ke usia 4-5 bulan, nak tak nak, ramai  ibu mengandung terpaksa dapatkan baju lain. Sebabnya, kebanyakan saiz perut ibu hamil waktu  ni dah semakin membesar  seiring …

Kesan Asap Rokok Terhadap Bayi Di Dalam Kandungan

Ramai dah tahu kan, merokok ni bukan sahaja membahayakan perokok tu sendiri (perokok premier) malah turut memberikan risiko yang sama, malah lebih buruk lagi kepada golongan yang terdedah kepada asap rokok …

buku pink semasa mengandung

Panduan Membuka Buku Pink Ibu Mengandung

Buku pink dan ibu mengandung berpisah tiada, hehehe, macam sepasang kekasih pula. Buku pink (biasanya di klinik kesihatan kerajaan) akan dibuka apabila ibu didapati telah hamil. Kiranya buku pink ni merupakan …

surah amalan semasa mengandung

Surah Amalan Semasa Hamil Saranan Ustazah Siti Nor Bahyah

Membaca surah-surah tertentu sewaktu hamil sudah menjadi amalan sejak dulu lagi sepanjang hampir 10 bulan ibu mengandung. Di antara surah pilihan semasa hamil yang dikongsikan oleh Ustazah Siti Nor Bahyah ni …

cara cegah anemia semasa hamil

Pengalaman Puan Aya Atasi HB Rendah Semasa Hamil

Puan Aya Chalo ni setiap kali mengandung mesti anemia, kalau dia anemia, mengandunglah dia namanya. Kakak dia, Puan Lin Chalo adalah nak perkenalkan makanan tambahan yang kaya dengan Zat Besi (Iron) …

cara cegah anemia semasa hamil

Pengalaman Puan Yaya & Puan Azlinda Naikkan HB Semasa Hamil

Dua orang ibu hamil iaitu Puan Yaya dan Puan Azlinda yang merupakan kenalan lama, kebetulan  telah bertemu di klinik kesihatan. Mereka yang membuat check up kehamilan bertukar kisah pengalaman sendiri bagaimana …

cara tingkatkan bacaan HB

5 Senaman Naikkan Bacaan HB Bantu Cegah Anemia Semasa Hamil

Jangan ingat orang mengandung tak perlu bersenam, tau. Bersenam ni banyak tau manfaatnya, termasuklah bantu meningkatkan bacaan HB sekaligus mengurangkan risiko terkena anemia khasnya semasa mengandung. Anemia semasa hamil, terutamanya bila …

Pengalaman saya semasa mengandung

Pengalaman Mengandung Anak Ketiga Akhirnya Tanpa Diabetes

Mengandung ni adalah satu pengalaman luar biasa para ibu. Setiap kandungan tu, mesti datang dengan pengalaman yang berbeza. Macam saya ni, Alhamdulillah, dah ada 3 orang cahaya mata yang comel dan …

cara rawat anemia ibu mengandung

Vitamin Naikkan HB Ibu Hamil Bantu Cegah Anemia

Memang down dan stress sangat rasa apabila tiap kali check HB, bacaan HB masih belum cecah tahap normal bagi ibu hamil. Mesti kurang daripada 11. Paling tinggi pun 10. Biasanya antara …