• Putrajaya, Malaysia
  • June 18, 2024

Eczema (dibaca: ekzima) merupakan gejala penyakit yang sering berlaku di kalangan bayi lagi sehingga kepada orang dewasa. Walaupun eczema ni bukanlah penyakit berjangkit tetapi ianya boleh menimbulkan keresahan serta ketidakselesaan kepada pengidapnya.

 

eczema-ekzima

 

Eczema yang tidak dirawat boleh menjadi semakin parah dan mungkin boleh membahayakan pesakit.

Untuk mengetahui tentang eczema dengan lebih terperinci, boleh ke entri Kenali Eczema.

 

Kurangkan Gejala Eczema Dengan Shaklee

Shaklee menawarkan produk yang boleh membantu mengurangkan gejala eczema iaitu:

 

ESP

ESP membantu menghasilkan sel kulit yang sihat. Bila eczema melanda, ia akan merosakkan kulit. Jadi, ESP dapat bertindak mempercepatkan proses penggantian kulit yang telah rosak tadi. ESP turut meningkatkan sistem pertahanan tubuh pesakit eczema.

 

Vitamin E

Vitamin E memang sangat bagus dalam membantu melicinkan kulit serta menghilangkan luka-luka kesan eczema. Ekstrak biji anggur yang ada di dalamnya membantu penyembuhan luka dengan lebih cepat lagi.

Selain daripada itu, Vitamin E yang disapu pada luka eczema boleh bertindak sebagai antiseptik dengan menghalang luka daripada dijangkiti kuman atau bakteria.

Dengan kata lain, Vitamin E ni telah diformulasi untuk membaiki sel kulit yang mana membantu menyembuhkan luka dengan cepat. Ini kerana Vitamin E menjalankan sistesis kolagen terhadap penyembuhan luka. Di samping itu, ia turut meningkatkan meningkatkan imun sistem badan bagi melawan eczema.

 

Omega Guard

Omega Guard merupakan supplement anti-radang terbaik dan memberi penyembuhan dari dalam. Selain daripada itu, ianya turut membantu mengekalkan kelembapan kulit. Kulit kering akan menyebabkan rasa pedih dan gatal.

 

GLA Complex

Apabila berlaku eczema, sistem di dalam badan menjadi terganggu. Justeru itu GLA sangat membantu dalam menyeimbangkan hormon di dalam badan untuk kembali normal.

Selain daripada itu, GLA juga bagus untuk kecantikan kulit.

 

Herbal Blend

Krim Herbal Blend disapu pada kawasan eczema bagi mengurangkan kekeringan serta kegatalan kulit. Sekiranya luka agak teruk, sembuhkan luka tersebut dengan Vitamin E terlebih dahulu.

 

Basic H

Cecair pencuci pelbagai guna ini boleh digunakan untuk mencuci luka, menghentikan aliran darah pada luka dan mengelakkan jangkitan kuman. Hanya disarankan kepada pengidap eczema jenis berair. Sukatan penggunaan ialah 5 titik Basic H: 250 ml air.

 

Nutriferon

Nutriferon yang terkenal sebagai penggalak imunisasi (imun booster) terbaik dan merupakan anti-virus yang boleh membantu menghalang jangkitan eczema menjadi lebih teruk.

 

Vitamin C

Vitamin C juga merupakan supplement alternatif untuk kecantikan kulit yang turut berfungsi meningkatkan daya tahan penyakit yang membantu menghalang eczema dari terus melarat.

 

Meal Shake

Meal Shake merupakan multivitamin yang mengandungi Vitamin ACE yang kaya dengan anti-oksidan. Bahan ini membantu badan menyingkirkan radikal bebas yang menyebabkan eczema.

 

Nota: Sekiranya anda mempunyai budget lebih, anda boleh menambah Vivix kerana Vivix merupakan agen anti-oksidan terbaik di samping merupakan produk kecantikan terunggul.

 

Cara Penggunaan dan Pengambilan

Secara umumnya:-

  1. Spray kawasan eczema dengan air bancuhan Basic H dengan sukatan 5 titik: 250 ml air
  2. Biarkan kering – jangan lap
  3. Sapu Vitamin E 2 kali sehari di kawasan eczema

 

Dewasa

Sangat digalakkan mengambil Omega Guard, GLA, Vitamin E dan Nutriferon.

 

Kanak-kanak

Disarankan mengambil Omega Guard dan Meal Shake.

 

Bayi (Fully Breastfeeding)

Ibu disarankan mengambil Omega Guard, GLA, Vitamin E dan Nutriferon.

 

Anda boleh menghubungi saya untuk mendapatkan konsultasi yang lebih terperinci serta menyesuaikan vitamin dengan budget anda.

 

Terima kasih 🙂

 

Shaklee Independent Distributor

 

 

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

2 thoughts on “Eczema & Alternatif Rawatannya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge