• Putrajaya, Malaysia
  • June 18, 2024

Setiap tahun, kita membelanjakan sejumlah wang yang agak besar untuk membeli vitamin, mineral atau sebarang makanan tambahan yang lain. Walaupun sebahagian daripada kita sanggup memperuntukkan gaji bulanan mereka untuk kesihatan yang lebih baik, namun tidak kurang juga yang masih ramai lagi yang memandang sepi perihal kesihatan diri dan keluarga.

 

 

Fungsi Vitamin dan Mineral

 

Kenapa Vitamin Sangat Penting?

 

Badan kita memerlukan 13 jenis vitamin dan sekurang-kurangnya 10 jenis mineral. Vitamin dan mineral ni sangat penting untuk kesihatan kita bagi membolehkan kita terus hidup dan menjadi sihat.

 

Vitamin dan mineral ni diperlukan untuk menghasilkan beribu jenis enzim, hormon dan penghantaran atau interaksi mesej kimia (chemical messenger) untuk membantu tubuh membesar, membaiki sebarang kerosakan, menghasilkan tenaga, detoksifikasi atau nyahkan bahan buangan, melawan jangkitan dan secara keseluruhannya memastikan tubuh berfungsi dengan baik.

 

Ia turut diperlukan untuk memastikan tulang sentiasa kuat, mata yang tajam dan minda yang sentiasa peka.

 

Apa yang paling penting, vitamin dan mineral dapat membantu melindungi tubuh kita daripada pentakit yang sangat digeruni seperti kanser dan masalah jantung.

 

Semua vitamin dan mineral ni boleh kita perolehi melalui pemakanan. Walaupun kita menjaga pemakanan harian, belum tentu tubuh kita mendapat kesemua zat yang diperlukan akibat kehilangaan boleh berlaku dengan pelbagai cara.

 

Sebab tu kita perlukan supplement. Tapi pastikan ianya betul-betul berkesan, selamat, semulajadi dan mesra alam seperti Shaklee.

 

Adakah Kita Benar-benar Perlukan Vitamin/Supplement?

 

Secara ringkasnya adalah YA. Seperti yang dinyatakan, badan kita belum tentu mendapat cukup zat akibat kehilangan yang berlaku. Selain daripada itu, pertambahan usia kita turut mengurangkan jumlah penghasilan vitamin atau hormon-hormon, enzim-enzim serta zat untuk kelangsungan badan yang sihat.

 

Apa yang paling utama, terdapat vitamin yang tidak dihasilkan oleh tubuh kita dan hanya boleh diperolehi melalui makanan, contohnya Vitamin E.

 

Justeru itu, pengambilan vitamin dan mineral bukan sahaja membantu kita menjaga kesihatan pada masa sekarang, malah meningkatakan lagi kualiti hidup pada masa akan datang.

 

Ingin mendapatkan supplement untuk kesihatan anda dan orang tersayang?

 

Hubungi saya untuk konsultasi terbaik anda ūüôā

 

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Shaklee ID: 1001144

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

2 thoughts on “Kenapa Badan Kita Perlukan Supplement?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge