• Putrajaya, Malaysia
  • December 1, 2023

Kulit merupakan penanda aras pertama penuaan. Semakin berusia seseorang, maka kulit akan menjadi semakin kendur, pudar dan berkedut. Walaupun proses ini akan dialami oleh semua orang, namun apa yang paling ingin ditangani ialah penuaan sebelum masanya.

 

Kepentingan Protein

 

Kepentingan protein soya - ESP Shaklee

Tahukah anda bahawa protein yang terdiri daripada jaringan sel-sel yang berperanan penting di dalam pembinaan sistem tubuh badan manusia?

Kitaran lengkap pembinaan sistem badan manusia ialah: Sel > Tisu > Organ > Sistem > Tubuh Manusia.

 

Kaitan Protein – Kolagen

 

Kulit anjal menjadi penanda bahawa anda mempunyai kolagen yang mencukupi. Kolagen ialah tisu berstruktur yang dihasilkan daripada protein yang berserabut. Malah 30% daripada jumlah protein badan terdiri daripada kolagen.

 

Kaitan kolagen dan protein

Kolagen menguatkan kulit, saluran darah , tulang dan gigi. Ia menjadi seperti simen antara sel yang memegang bersama sel-sel dalam organ-organ dan tisu. Kolagen adalah salah satu protein yang paling berharga di dalam badan manusia .

 

Kaitan Protein dan Kecantikan & Ketampanan

 

Cantik serta sihat luar dan dalam dengan ESP Shaklee

 

Secara umumnya, sel-sel di dalam tubuh kita akan mati selepas 21 hari dan akan diganti dengan sel yang baru. Proses ini dipanggil Apoptosis.

Penggantian sel akan berlaku secara proses duplicate sel yang sebelumnya. Ini bermakna, sekiranya anda mempunyai sel yang kurang sihat dan bermasalah, maka masalah tersebut akan berterusan.

Dengan pengambilan sumber protein yang terbaik, maka sel baru yang terhasil merupakan sel yang sihat.

Inilah jawapan kepada, bagaimana protein membantu anda mengatasi masalah kesihatan terutamanya kecantikan tubuh badan seperti kulit, rambut, kuku, otot dan sebagainya.

Sekiranya anda sakit atau mengambil diet yang terlalu rendah protein dan mendapati otot pada kaki dan tangan mula mengendur, itu petanda bahawa tubuh anda berkemungkinan besar telah kehilangan kolagen.

 

Bagaimana Protein Bekerja?

 

Blok-blok protein terdiri daripada asid amino. Apabila protein diambil, proses penghadaman/pencernaan akan memecahkan protein tersebut kepada asid amino; yang mana akan diserap ke dalam darah dan dibawa ke seluruh tubuh.

Sel-sel yang terlibat akan memilih asid amino yang diperlukan untuk pembinaan tisu badan yang baru, antibodi, hormon, enzim dan sel-sel darah.

Terdapat 22 jenis asid amino yang berbeza dan 8 jenis pula merupakan asid amino yang paling utama. Asid amino perlu diambil di dalam diet harian kerana ianya tidak dapat dihailkan oleh tubuh.

 

Sumber Asid Amino

 

Protein lengkap yang mengandungi lapan asid amino penting datang daripada daging, ayam, ikan, telur, susu – semua sumber tenusu, keju dan soya.

Pada dasarnya boleh diperolehi daripada haiwan.

Kacang dan kekacang (kacang peas dan beans) mengandungi beberapa jenis asid amino penting sahaja; ini dikenali sebagai protein tidak lengkap.

 

esp energizing soy protein shaklee

Kenapa ESP Shaklee?

 

ESP Shaklee merupakan protein bukan-GMO (non-GMO – Genetically Modified Organism) yang lengkap dengan semua Asid Amino perlu.

Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. ESP menyediakan 14 gram protein soya berkualiti tinggi dengan semua asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk 9 asid amino penting.

Berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP adalah rendah lemak serta bebas laktosa dan kolesterol.

 

Testimoni ESP

 

Testimoni ESP

Anda boleh juga ke entri Vitamin Untuk Kulit sekiranya anda berminat untuk mengetahui tentang vitamin pilihan lain yang bersesuaian.

 

BONUS Mac 2015 Sahaja!!!

Dengan setiap pembelian 2 canister ESP, anda layak mendapat eBook istimewa daripada saya.

 

Nota: Bulan Mac ini adalah bulan buat duit dengan ESP. Nak tahu caranya, boleh PM/WhatApps saya 🙂

 

Nak tengok tak bukti keberkesanan Shaklee untuk mengatasi masalah kesihatan yang lain?

Koleksi Video Testimoni Shaklee Effect Yang Super Best

Video Testimoni Wajib Tengok, Luahan Daripada Hati Yang Paling Dalam. Semuanya ringkas, padat dan menarik 🙂

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

 

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Facebook: Naimah Wahab

Shaklee ID: 1001144

 

 

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge