• Putrajaya, Malaysia
  • April 13, 2024

Assalamualaikum dan salam sejahtera 🙂

 

Apa khabar anda sekalian? Bagaimana kualiti puasa anda semua? Misi kurus anda berjalan dengan lancar tak? Bulan puasa ni, selain daripada bulan ibadah, ia juga adalah bulan menjaga kesihatan. Apatah lagi kalau orang nak kurus. Tapi ingat, niatkan kurus kerana Allah, nak sihat, nak cantik untuk pasangan, pasti kurus kita berpahala 🙂

 

Saya nak kongsikan beberapa tips untuk menurunkan berat badan sewaktu berpuasa.

 

Tips Kurus Sewaktu Berpuasa

 

1) Pasang Niat, Tulis dan Tampal Target

Kita perlu menanamkan niat dan azam di dalam hati, terjemahkan di dalam kertas serta tampal di tempat yang mudah dilihat. Kajian ada menyatakan bahawa terdapat berbezaan kalau kita simpan impian di dalam otak sahaja berbanding kalau ditulis di atas kertas.

 

Apabila kita melihat impian tersebut setiap hari, secara tidak langsung, kita akan merangsang minda di bawah sedar kita untuk bekerja ke arah tersebut.

 

2) Kurangkan Pengambilan Kalori

Kalau anda ingin membuat anggaran keperluan kalori tubuh anda, ambil hanya segenggam nasi sewaktu berbuka dan bersahur. Banyakkan lauk yang berprotein tinggi terutama ikan, lebihkan sayur dan buah. Cara penyediaan lauk-pauk yang lebih sihat ialah kukus, panggang dan rebus.

 

Anda boleh merujuk entri Tips Makan Nasi Untuk Kurus untuk mengetahui bagaimana anggaran keperluan kalori anda walaupun anda makan nasi beberapa kali sehari, siang dan malam.

 

3) Banyakkan Minum Air Kosong

Air kosong ni zero kalori. Jadi minum banyak mana pun tak mengapa. Jadi pastikan anda mengambil air kosong dalam 2-3 Liter di antara waktu berbuka puasa sehingga waktu sahur. Teguk jer air selepas tiap kali selesai 2 rakaat terawikh. Habis witir, boleh 2 botol besar air, aper? 😛

 

Air sangat penting dan menjadi keperluan badan kita. Jemput ke entri 9 Kepentingan Air Untuk Kesihatan Tubuh.

 

4) Jaga Pemakanan Anda

Kalau boleh masak sendiri menu berbuka dan sahur anda. Sebabnya kebersihan dan kualiti makanan lebih terjaga. Kalau terpaksa ke Bazaar Ramadhan, PARAM atau membeli makanan kat luar, pastikan pilih yang bersih dan berkualiti dan yang paling penting, jangan membazir. Tak baik ikut nafsu ye, lari pulak nanti misi kurus anda.

 

5) Jangan Timbang Berat Setiap Hari

Perbuatan menimbang berat badan setiap hari akan membuatkan anda cepat jemu, letih dan mudah berputus asa sekiranya tidak atau kurang perubahan berat badan yang dikehendaki. Saiko nanti!

 

Sebaik-baiknya buat catatan berat badan mingguan dan bulanan. Baru best nampak perubahannya.

 

6) Jumpa Coach/Kenalan Untuk Kekal Positif

Proses nak kurus ni bukan mudah dan cepat. Ada masanya anda boleh terasa down sangat, putus asa dan macam tak boleh nak buat apa-apa dah. Tak nak teruskan program diet pun ye.

Dengan berjumpa coach atau orang yang boleh memberikan motivasi, ia akan membantu untuk anda untuk kekal positif dan sentiasa mendapat sokogan padu.

 

Tips Shaklee Kurus Di Bulan Puasa

 

Tips Shaklee untuk kurus pada bulan puasa ni adalah gabungan set tenaga atau yang lebih dikenali sebagai Mighty 3 Gem yang terdiri daripada  ESP, Performance Drink dan Meal Shake serta produk detox dan pembakaran lemak iaitu Alfafa dan Omega/Lecithin.

 

Omega bertindak sebagai pembakar lemak dan kolestrol jahat (LDL), terutama yang telah berkurun termendap di dalam salur darah.

 

Lecithin pula akan menghalang lemak yang baru masuk ke dalam tubuh daripada melekat pada salur darah. Juga berfungsi memecahkan lemak tersebutl

 

Alfafa bertindak sebagai detox yang akan nyahkan toksin, lemak dan kolestrol yang telah dibakar oleh tubuh. Didatangkan di dalam 2 saiz iaitu botol besar (L) dan kecil (S). Yang besar sudah pasti lagi jimat dan tahan lebih lama.

 

ESP bertindak membekalkan tenaga serta memberi rasa kenyang yang berpanjangan, mengelakkan gastrik, membina otot-otot yang sihat bagi menggantikan ruangan lemak yang telah dipecahkan supaya tidak menggeleber. Dapat bonus kulit dan rambut cantik lagi.

 

Performance Drink bertindak sebagai pembekal tenaga segera, mengekalkan kandungan bendalir (air) di dalam tubuh bagi mengelakkan badan terhidrasi, jadi akan kurangkan rasa dahaga dan letih. Juga bagus sewaktu cuaca panas kerana bantu merawat ulser, sakit tekak, untuk ibu menyusu serta orang yang banyak melakukan aktiviti fizikal atau kerja di bawah terik matahari.

 

Meal Shakle pula adalah multivitamin yang membantu membekalkan serta menampung keperluan zat-zat untuk tubuh anda yang kepenatan seharian berpuasa.

 

Anda boleh membuat order sendiri dengan klik pada gambar di bawah:-

(NOTA: Pastikan anda memilih saiz Alfafa S @ L, pilih Omega @ Lecithin atau kedua-duanya sekali – tick/mark/tandakan pada petak kiri pilihan anda)

 

 

Set Kurus Puasa

 

Untuk mendapat harga ahli yang jauh lebih murah iaitu penjimatan di antara 20-25%, hubungi saya untuk mendaftar sebagai ahli. Hanya RM 75 (WM) dan RM 85 (EM), sekali seumur hidup.

 

Untuk sebarang pertanyaan, anda juga boleh menghubungi saya seperti di bawah:-

 

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Shaklee ID: 1001144

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

4 thoughts on “Tips Kuruskan Badan Menjelang Hari Raya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge