• Putrajaya, Malaysia
  • July 15, 2024

Assalamualaikum dan salam sejahtera 🙂

 

Hamil atau mengandung merupakan saat-saat kritikal dalam penjagaan kesihatan. Ini kerana, apa yang dimakan oleh ibu, bukan sahaja untuk kebaikan ibu tersebut, malah turut mempengaruhi perkembangan janin yang dikandung.

 

 

Vitamin Yang Tidak Digalakkan Ketika Mengandung1

 

Walaupun Shaklee menawarkan Set Hamil Lengkap yang boleh diambil seawal sebelum kehamilan bersama-sama vitamin yang lain, namun ada di antara vitamin yang tidak digalakkan kepada ibu mengandung.

 

Supplement Yang Tidak Digalakkan Sewaktu Hamil

 

1) Alfafa

Alfafa adalah sejenis herba, maka dibimbangi akan menyebabkan early contraction (bersalin awal). Namun bagi ibu yang tandem nursing semasa hamil, Alfafa adalah selamat.

Bagi mengelakkan bayi terkena juandice (demam kuning), Alfafa boleh mula diambil sebiji sehari ketika kandungan telah memasuki usia 8 bulan.

 

2) Vitamin A

Vitamin A sangat bagus untuk sistem imun (ketahanan) tubuh, penglihatan dan perkembangan fizikal. Namun, pengambilan yang berlebihan boleh menyebabkan kecacatan. Ambil kurang daripada 5000 IU sehari.

 

3) Vitamin E

Sama seperti Vitamin A, walaupun Vitamin E boleh membantu menguatkan rahim (bagus untuk ibu hamil), namun pengambilannya perlulah dikawal. Sila dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

 

4) Vivix

Vivix merupakan agen anti-oksidan terbaik selain daripada Vitamin A dan Vitamin E. Fungsinya yang menuetralkan radikal bebas dan menyahkan bendasing daripada tubuh juga mungkin boleh menyebabkan keguguran. Ini kerana Vivix akan mengesan janin sebagai bendasing atau sesuatu yang sepatutnya tidak ada di dalam sistem tubuh yang normal.

 

5) GLA

Sewaktu mengandung, hormon tubuh wanita akan berubah bagi menampung kehadiran serta keperluan bayi di dalam kandungan. GLA berfungsi membetulkan hormon tubuh. Maka, sekiranya mengambil GLA ketika hamil, dikhuatiri boleh menyebabkan keguguran kerana GLA akan membetulkan hormon tubuh kepada kitaran normal sebelum mengandung.

 

Semoga anda diberikan kemudahan dan keselamatan sepanjang tempoh kehamilan sehingga saat kelahiran anak syurga permata hati anda.

 

Terima kasih 🙂

 

iR Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Shaklee ID: 1001144

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

2 thoughts on “Vitamin Yang Tidak Digalakkan Sewaktu Hamil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge