• Putrajaya, Malaysia
  • February 23, 2024

Anemia ni adalah salah satu komplikasi yang sering berlaku sewaktu hamil. Anemia atau sering disebut HB (hemoglobin) rendah.

Anemia terjadi bila kandungan hemoglobin (sel darah merah) menjadi rendah. Sel darah merah ni pula sangat penting sebabnya ia bantu mengangkut oksigen ke setiap sel-sel tisu di dalam badan.

Ibu-ibu yang hamil memang mudah terkena anemia. Sebabnya simpanan zat besi dalam tubuh dah tak mencukupi ekoran memenuhi keperluan extra badan. Yelah kan, bila dah ada baby, mesti zat tu akan disalurkan pada baby pulak.

Bahaya tau kalau bayi dalam dalam kandungan tak cukup oksigen. Antara risiko yang boleh terjadi pada bayi ialah lemas dalam kandungan, lahir tak cukup bulan, malah tumbesaran juga mungkin terbantut.

Ibu yang mengidap anemia pula mungkin sering rasa nak pitam, keletihan  dan berhadapan dengan kemungkinan berlakunya keguguran. Minta dijauhkan!

Sekiranya keadaan anemia ni berterusan, ibu berkenaan mungkin kene warded untuk pemantauan.

Ikuti perkongsian Puan Aya Chalo yang lagi 6 minggu nak bersalin tapi bacaan HB beliau masih 8.7. Bagaimana beliau buat semua orang rasa tak percaya dengan bacaan HB baru beliau.

 

 

Cara Puan Aya Chalo Tingkatkan Bacaan HB Sewaktu Hamil

Tu dia! Sampaikan nurse sendiri pun terkejut dengan bacaan HB baru Puan Aya Chalo. 2 Minggu sebelum bersalin, bacaan HB dah berada di paras normal.

Bila beliau mengandungkan anak ke-4, bacaan HB beliau sangat cantik.

Sebenarnya beliau konsisten mengamalkan VitaLea. VitaLea ni merupakan multivitamin yang salah satunya mengandungi Zat Besi (Iron).

Sememangnya salah satu cara nak tingkatkan HB atau sel-sel darah merah ni adalah  dengan sumber zat besi (iron).

Selalunya masa hamil, klinik akan bekalkan ibu dengan Vitamin C, Asid Folik, Zat Besi dan Kalsium.

Namun, sebagai sebagai salah satu langkah bebas dari ubatan yang mengandungi dadah (drug free), para ibu boleh mengambil VitaLea ni.

Zat Besi (VitaLea) sangat bagus diambil bersama Vitamin C kerana Vitamin C akan membantu penyerapan Zat Besi secara lebih efisyen.

Ditambah pula dengan B Complex (Asid Folik) dan Ostematrix (Kalsium) yang melengkapkan keperluan zat sewaktu hamil.

Kalau dah tahu risiko boleh dicegah, takkkan nak menyerah diri jer kan, ye tak? hehehe

Lagipun, kalau HB kita rendah, tiap-tiap minggu nak kene pergi checkup. Jenuh gak nak hadap sokmo kan? Habis kerja hakiki terbengkalai 😛

 

Nak Tahu Sharing Tentang Keberkesanan Shaklee Terhadap Tahap Kesihatan?

Video Testimoni Wajib Tengok, Luahan Daripada Hati Yang Paling Dalam. Semuanya ringkas, padat dan menarik 🙂

 

Cegah Anemia Dari Datang, Pastikan Bacaan HB Terus Menjulang!

Ibu sihat, keluarga bahagia, ibu bijak, rumahtangga sejahtera 🙂

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

 

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Facebook: Naimah Wahab

Shaklee ID: 1001144

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

6 thoughts on “Cara Tingkatkan HB Semasa Hamil Agar Tidak Terkena Anemia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge