• Putrajaya, Malaysia
  • December 1, 2023

Throwback; Pengalaman Raya Pertama Di Perantauan 2008

Puasa pun belum lagi, tapi tiba tiba teringat pula pengalaman berhari raya pertama sebagai anak rantau di bumi Uncle Sam, Us dulu.                   …

Resipi Steamboat Simple Tapi Sedap

Ada hari tu, memang teringin nak makan steamboat, tapi nak pergi beli kat kedai atau nak keluar rumah tu macam, alahai bercintanya. Kurang rajin pun hado…hehehe Kalau bahan-bahan dah ada, mudah …

Throwback; Memori Di New York USA 241008

Biasanya kalau team pejabat suami buat lawatan pelajar, kami akan pergi satu rombongan lah. Satu rombogan tu kiranya muat-muat sebuah MPV 8-9 seater. Kalini KIM join diaorang pergi visit student di …

12 Pilihan Resipi Ayam Masak Merah Yang Boleh Dipelbagaikan

Sebelum ni saya pernah share resipi Ayam Masak Merah Versi Mama KIM yang sememangnya menjadi kegemaran 2 hero saya. Kalau buat masakan ayam masak merah ni, memang gerenti diaorang akan makan …

petua murah rezeki

Tips Murah Rezeki Dengan Menggembirakan Ibu Bapa

Selalunya orang sering berkongsi am√†lan rohani yang dikaitkan dengan cara untuk mendapatkan rezeki yang melimpah-ruah. Betul sangat dah tu. Banyakkan amalan baik seperti baca Al-Quran, berzikir, selawat, istighfar dan sebagainya. Tidak …

Resipi Sup Kaki Ayam Simple & Berkhasiat

Bila encik suami kurang sihat, biasanya menu jenis sup lah yang laju sikit masuk tekak. Jadi sup kaki ayam menjadi pilihan. Lagipun anak-anak memang suka sup kaki ayam ni. Mama yang …

Resipi Gulai Kari Ayam Kampung

Ada nampak macam pelik tak nama resipi kali ni? Siapa perasan? hehehehe…ni nak masak kari ayam kampung ke gulai ayam kampung sebenarnya?   Bahan-bahan Gulai Kari Ayam Kampung seekor ayam kampung …

Resipi Char Kuey Teaw Simple Versi Mama KIM

Siapa kat sini suka makan char kuey teaw tapi tak sempat nak sediakan bahan-bahan renyah macam petis, sos kicap dan yang berkaitan. Meh kita try char kuey teaw ni.¬†     …

hadiah istimewa hari ibu

Selamat Hari Ibu; Ratu Hati Setiap Yang Bernyawa

Selamat Hari Ibu. Happy Mother’s Day. Hari yang sepatutnya meraikan semua ibu dan menggembirakan insan yang telah berkorban segalanya untuk kita. Mempertaruhkan nyawa demi membawa kita ke dunia.     Of …

Sotong Masak Merah Versi Mama KIM

Sotong masak merah ni anak nombor 2 saya panggil sotong masak pedas. Sama lah macam ayam pun. Asal masak sambal merah je, memang dia panggil masak pedas.       Bahan-bahan …