• Putrajaya, Malaysia
  • February 23, 2024

Perasan tak sekarang ni, kalau tengok kat luar, suasana nampak macam redup, tapi kalau berdiri di bawah cahaya matahari tanpa payung atau topi, panasnya Masha-Allah. Memang boleh buat kita sunburn walaupun nampak macam tak panas sangat.

Orang yang terkena sunburn ni memang muka nampak macam kuda belang. Tapi belang coklat cerah dan coklat gelap lah. Kalau warna hitam putih macam zebra tu, haru weh…hehe

Anda pernah kena sunburn? Sunburn biasa ke sunburn kronik?

Haaaa…jangan tak tahu, sunburn ni kalau kita tak ambil cakna (peduli) memang boleh memudaratkan kesihatan. Khasnya sunburn yang dah tahap serius lah.

 

Suntan vs Sunburn

Apa Itu Suntun?

Pernah dengar suntan? Macam pelik je bunyinya kan?

Penembusan cahaya-cahaya UV ke dalam lapisan kulit akan menyebabkan penghasilan melanin yang lebih banyak. Melanin ini akhirnya akan keluar ke bahagian luar kulit dan akan menyebabkan kulit kelihatan lebih gelap.

Keadaan ini dikenali sebagai suntan.

Suntan adalah petanda bahawa kulit menjadi tidak sihat yang disebabkan oleh tindakbalas kepada kecederaan yang berlaku akibat cahaya UV yang telah merosakkan sel-sel kulit kita.

Biasa kita dengar orang nak “tan” kan kulit dengan cara berjemur di bawah cahaya matahari. Selalunya orang kulit putih (orang Eropah) yang suka buat macam ni kan?

Orang kita pulak sibuk nak putihkan kulit sehingga tak peduli dah dengan bahan-bahan kimia berbahaya yang ada dalam produk pemutih tu.

Aiiii, macam-macam lah kan.

Dua-dua ni, kalau silap produk dan cara, memang berisiko mengancam nyawa kita.

 

Apa itu Sunburn?

Sunburn pula ialah proses apabila kulit menjadi terbakar kerana tidak tahan dengan cahaya matahari yang mengenainya.

Sunburn selalunya tidak dapat dilihat dengan serta merta. Kadang-kala ia mengambil masa selama 24 jam untuk melihat kesan kerosakan sebenar yang ditanggung oleh individu yang terkena sunburn.

 

Tahap-tahap Sunburn.

Terdapat 3 tahap sunburn iaitu:

1) Sunburn Tahap Pertama (Ringan)

Kulit kemerah-merahan disertai dengan rasa sakit.

 

2) Sunburn Tahap Kedua

Terdapat Gelembung yang berisi cairan, disertai rasa sakit.

 

3) Sunburn Tahap Ketiga (Berat)

Rasa sakit yang kuat pada muka. Keadaan sunburn sebegini memerlukan pehatian selanjutnya daripada doktor.

 

 

Baca juga Cara Hilangkan Sunburn Dengan Cepat

Baca juga 5 Cara Hilangkan Sunburn Secara Semulajadi

 

 

Testimoni Cara Hilangkan Sunburn Dengan Cepat & Berkesan

 

Testimoni #1: Kurang Sunburn Walau Berpanas, Kulit Lembut, Tahan Lama

 

cara hilangkan sunburn

Nutriwhite untuk normal skin. Kulit saya combination. Saya guna pencuci muka, day cream saya guna Nutriwhite punya. Best. Duduk pantai dari pagi sampai 12 tengah hari. Alhamdulillah. Sunburn sikit je. Tak percaya gak.

Pn. Diffah Pam De Amor

I pakai Nutriwhite full set. Alhamdulillah. Penggunaan yang konsisten dah menambahbaik kulit muka.
Kalau setakat jerawat sebutir dua, tak perlu pakai Enfusselle. Pakai je Nutriwhite. Kelembutan dia lain.

Pun Soraya Soy Mokhtar

Cleanser Nutriwhite saya pakai dulu tahan selama setahun. Sebab guna sikit je, dah berbuih banyak. Sekarang dah tukar pencuci muka Enfullse.

Ahmad Najie

 

Testimoni #2: Muka Nampak Putih

 

cara hilangkan sunburn

Alhamdulillah pencuci muka ni memang terbaik. baru guna beberapa hari. Family dan officemate tegur kulit muka nampak putih. Diaorang cakap ok. Diaorang pun nak beli pencuci muka Shaklee.

 

 

Testimoni #3: Muka Cerah Sekata, Tak Pucat, Rasa Best Sangat

 

cara hilangkan sunburn

Nutriwhite ni set dia saya guna Make Up Removal, pencuci muka Gentle Deep Foaming Cleanser, penyegar muka Soothing Radiance Whitening Softener serta UV protection Ultimate Protection Whitening Lotion.

Memang best sangat walau baru pakai 4 jenis je daripada semua set Nutriwhite ni.

Muka cerah sekata, bukan putih pucat tau. Dia kembalikan warna asal kulit yang lebih bersih.

Tak rasa macam pakai topeng. Memang rasa best sangat-sangat.

Saya memang bertuah jumpa Nutriwhite ni. Harap dapat pakai full set pulak dalam waktu terdekat ni.

Betul, saya ada guna make up removal Nutriwhite.

Saya baca, walaupun kita tak ber make up tapi kulit wajah kita terdedah dengan kotoran, habuk dari luar.

 

 

Testimoni #4: Sunburn & Muka Menggelupas Hilang Dalam Seminggu

 

cara hilangkan sunburn

Salam Riza, pagi-pagi ni saya nak share cerita positif la.

Seminggu sunburn hilang.

Aku tak pakai apa-apa kecuali pencuci muka yang beli hari tu.

Muka aku burn teruk masa pergi LIMA hari tu. Sampai pedih-pedih.

Biasa kalau burn, muka ambil masa berbulan nak back to normal sebab aku memang tak pakai apa-apa.

Harini dalam kereta duk betulkan tudung, tiba-tiba perasan muka dah ok.

Garis hitam bekas tudung pun takde.

 

 

 

Baca juga Produk Bantu Hilangkan Sunburn Secara Semulajadi Dengan Cepat

 

Cara  Dapatkan Set Hilangkan Sunburn

Untuk mendapatkan Set Hilangkan Sunburn bagi membantu mengatasi masalah sunburn anda dengan lebih cepat dan berkesan, boleh segera hubungi saya seperti di bawah:

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

(Atau klik terus untuk WhatApps: www.wasap.my/60199377380)

Page: Myliferia

Shaklee ID: 1001144

Author

Saya membawa misi ingin membantu seramai mungkin orang dalam diet sihat, kecantikan serta kesihatan seisi keluarga. Sihat tanpa dadah. Cegah penyakit sebelum datang atau melarat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge