• Putrajaya, Malaysia
  • May 19, 2024
Tips cegah diabetes

Tips Cegah Diabetes Untuk Elak Buta Mata

Buta mata, tak nampak jalan di dunia, kerana tidak nampak cahaya, tidak tahu ke mana hendak di tuju, ke hilir atau ke hulu. Teringat saya lirik lagu sebuah nasyid. Ianya tentang …

jana pendapatan bulanan

Surirumah Jana Pendapatan Lumayan Mengalahkan Gaji Suami Seorang Pegawai

Sebagai seorang surirumah, bukan boleh bebas berbelanja jika bersuamikan anak sulung yang masih banyak tanggungan. Kalau isteri tak tahu cara menjana pendapatan sampingan, lagilah terasa perit. Nak-nak kalau tinggal di bandar. …

banjir punca luka diabetes

Tips Elak Luka Diabetes Berulang Akibat Musim Banjir

Musim banjir tiba lagi! Teringat saya kisah ayah teman baik saya yang mendapat luka diabetes sewaktu musim banjir tahun lepas. Sebab tulah rasa nak share jer tips cegah luka diabetes daripada …

Rawat diabetes sebelum parah

Cara Rawat Penyakit Diabetes Supaya Kaki Tidak Dipotong

Baru jer sebentar tadi abah call bagitau nak kene potong kaki. Ni semua gara-gara diabetes abah yang semakin serius.     Terasa nak pitam pun ada. Doktor beri masa paling lama …

Rawat diabetes sebelum parah

Cara Elak bapa Dipotong Kaki Akibat Diabetes

Penyakit diabetes ni memang sering terjadi pada orang yang telah berumur. Namun, orang muda pun turut berisiko. Sebagai seorang anak, kalau dimaklumkan yang bapa kita terpaksa dipotong kaki akibat bacaan gula …

buat duit tiap bulan

Kerani Jana Pendapatan Tambahan Kini Hidup Seperti Jurutera

Sebagai seorang kerani, mempunyai 3 orang anak, seorang di sekolah menengah dan 2 orang lagi di sekolah rendah, tinggal di Putrajaya dengan kereta Proton Saga yang ada 2 bulan tunggakan. Beliau …

Tips kurus dengan cepat

Cara Kurus Tanpa Berlapar

Kita nak kurus, tapi terpaksa melalui program diet yang ketat. Pantang sana sini. Itu tak boleh makan, ini tak boleh sentuh. Rasa-rasanya boleh bertahan lama tak? Mesti stress kan?     …

Cara Mudah Kecilkan Peha & Punggung

20 Senaman Peha & Punggung Ala-ala Kevin Zahri

Badan dah slim, tapi bila pakai baju pasang, part kain atau seluar pulak yang sendat. Baju yang sesuai bersaiz S tapi seluar atau kain, saiz L. Stress dan pening satu hari …

Ubat vs Suplemen

Slim & Sihat Tanpa Ubat Kurus

Drugfree bermaksud tidak mengandungi dadah atau dalam bahasa perubatannya adalah,  tidak mengandungi ubat. Bersempena Kempen Sihat Tanpa Ubat anjuran iReach, Shaklee yang dah bermula ni, Myliferia nak anjurkan Kempen Kurus Tanpa …

diet buah untuk turunkan berat badan

7 Jenis Buah Untuk Diet Terbaik

Buah-buahan adalah antara pilihan terbaik untuk kurus. Boleh dikatakan semua jenis buah sangat bagus. Namun terdapat beberapa jenis buah yang memang sangat membantu proses untuk kuruskan badan.   Buah-buahan yang kaya …